Moćan korov

Apsolutno najmoćniji lijek iz prirode: Iskoristite ljekovita svojstva koja pruža ova biljka

 Jade Alicandro Mace, Herbalist
Obiluje vitaminima C, A, K i B2, sadrži bjelančevine, masti, ugljikohidrate, tanin, karoten, a odlična je u borbi protiv anemije

Istražujući, naišao sam na zanimljivu metodu liječenja, “žarenjem” tijela. Nisam imao pojma da takvo što postoji, a kamoli da je toliko raširena i primjenjivana metoda. U Rusiji navodno postoji dobro poznata tradicionalna metoda ublažavanja reumatskih tegoba i jačanja cirkulacije žarenjem tijela koprivom. Ljudi doslovno šibaju vlastita tijela stabljikama kopriva u svrhu ublažavanja navedenih tegoba.

BOGATSTVO HRANJIVIH NUTRIJENATA

Osim mravljom kiselinom, kopriva obiluje pantotenskom, octenom i silicijskom kiselinom, vitaminima C, A, K, B2. Sadrži bjelančevine, masti, ugljikohidrate, flavonoide, tanin, klorofil, karoten, lecitin, fitosterol, acetilkolin. Zbog velike količina željeza smatra se odličnom za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i borbu protiv anemije. Visoki udio magnezija predstavlja koprivu kao sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima, menstrualnih grčeva kao i opće slabosti, umora i iscrpljenosti. Mineral silicij od velike je važnosti za zdravlje kože, zbog čega je kopriva u fitoterapiji nezaobilazan lijek za suzbijanje akni, ekcema, herpesa, lišajeva i gljivica.

Zahvaljujući vitaminu K, pomaže u zaustavljanju krvarenja te se stoga preporučuje za reguliranje obilnih menstruacija te zaustavljanje krvarenja iz nosa. Odlična je pomoć u liječenju kroničnih upala mokraćnog sustava jer u svom sastavu sadrži tvari koje suzbijaju razvoj bakterija. Lecitin u koprivi ublažava bolne zglobove, pospješuje probavu te njeguje i jača kosu. Pospješuje pamćenje i učenje te pomaže kod osjetljivosti na vremenske promjene. Kopriva uglavnom raste kao korov, može se i kultivirati. Čak i u Hrvatskoj, u posljednje vrijeme, postoje hvalevrijedni pokušaji uzgoja koprive. Ljekoviti su svi njezini dijelovi - lišće, cvijet, stabljika, korijen i sjeme.

Danas, u vrijeme razvijene farmaceutske industrije koja nas zasipa raznoraznim pripravcima, mlađi naraštaji koprivu doživljavaju kao korov i svojevrsnu prijetnju pa je nastoje iskorijeniti iz okućnice i vrta. Međutim u razgovoru s našim starijim sugrađanima, primijetio sam da o njoj imaju sasvim drugačije mišljenje. Većina njih će vam potvrditi da je ona u prošlosti bila izuzetno cijenjena te svakodnevno korištena biljka kao hrana, ali i lijek. Kao ljekovitu biljku, ljudi su koprivu počeli koristiti vrlo rano.

Prema ostacima, uočeno je da su već Egipćani ustanovili njezinu dobrobit, kultivirali je i uzgajali za jelo. Kroz povijest korištena je kao lijek protiv prehlade, opće slabosti, za detoksikaciju organizma, za liječenje oteklina, krvarenja, upala, gangrene i još mnogo toga. Stari Germani, Grci i Rimljani pripremali su čajeve i jela od koprive, a smatra se da se već u srednjem vijeku o toj se biljci znalo gotovo sve. Prema nekim zapisima, rimski vojnici su trljajući koprivu poticali cirkulaciju i tako zagrijavali dlanove. U 17. stoljeću služila je kao protuotrov kod uboda otrovnih životinja, ublažavanja reumatskih tegoba i slično.

JESTE LI ZNALI?

Jeste li se ikada zapitali odakle uzrečica “Neće grom u koprive”? Nekada je u germanskoj mitologiji kopriva predstavljala simbol boga munje-groma, pa su je stari Germani nerijetko stavljali blizu ognjišta za oluja kako bi sačuvala kuću od udara groma.

KAO LIJEK

Postoje mnogi načini upotrebe koprive u liječenju raznih bolesti. Danas izdvajamo samo neke fantastične recepte iz narodnog ljekopisa koje vrijedi zapisati i isprobati.

ČAJ OD KOPRIVE

Za čaj možete osušiti listove mlade koprive ili korijen. Zbog velike količine kalija kopriva djeluje kao diuretik (pospješuje izlučivanje vode iz organizma), pa se koristi u liječenju upale mokraćnih puteva, u prevenciji nastanka bubrežnog kamenca, a povoljno djeluje i na probleme uzrokovane povećanom prostatom. Smanjuje otok prostate i olakšava mokrenje. Također sadrži i željezo te se smatra da čaj od koprive pridonosi stvaranju crvenih krvnih stanica, a time pospješuje opskrbu tijela kisikom i štiti od slabokrvnosti. Budući da čisti krv od otpadnih produkata, smatra se da dobro djeluje i na čišćenje kože od raznih kožnih oboljenja. Preporučuju ga kod upale desni, infekcija u ustima i afti. A neki tvrde da dobro djeluje pri virusnim i bakterijskim infekcijama.

PRIPREMA: Ako radite čaj od korijena koprive, preporučuje se da dvije žličice osušenog korijena prelijete s dva decilitra hladne vode, kratko prokuhajte i pustite da odstoji poklopljeno 20 minuta, uz povremeno miješanje. Nakon toga procijedite. Međutim, ako pak radite od lista koprive, preporuka je da zakuhate vodu pa samo prelijete vodom osušene listove i ostavite 15-ak minuta. Nakon toga procijedite. Recepti iz narodne medicine kažu da tako nećete uništiti dragocjene sastojke u listovima. Preporuka je popiti jednu šalicu čaja koprive dnevno.

OBLOZI OD KOPRIVE

Oblozi od koprive vrlo su korisni za ublažavanje reume i upala. Pripremaju se tako da se svježi listovi koprive preliju vrućom vodom, zatim se u tu tekućinu uroni tkanina koja se potom omotava ili polaže na bolna mjesta.

KUPKE OD KOPRIVE

Smatra se da mogu pomoći kod grčeva, išijasa, umora, slabe cirkulacije, gljivica i slično.

PRIPREMA ZA CIJELO TIJELO: Stavite jednu čašu listova koprive u lonac pa prelijte vrelom vodom. Poklopite i ostavite 10 do 15 minuta te procijedite. Procijeđenu tekućinu ulijte u kadu s toplom vodom (ne prevrućom). Provedite u ljekovitoj kupki 20-ak minuta, potom se lagano obrišite ručnikom, bez ispiranja.

PRIPREMA ZA NOGE: Jednu punu šaku korijena, plus dvije pune šake lišća i stabljika koprive, namočite preko noći u pet litara hladne vode. Sljedeći dan to zakuhajte, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Namačite noge u ovoj kupelji.

TINKTURA OD KOPRIVE

Koristi se za jačanje korijena kose. Sprečava pretjerano ispadanje kose i ublažava svrbež vlasišta te čisti od peruti.

POTREBNO ZA IZRADU:

• svježe ubrani list koprive ili svježi korijen

• 200 ml 70%-tnog medicinskog alkohola

• čista staklena teglica s poklopcem

• tamna staklena bočica za čuvanje (s doziranom kapaljkom)

PRIPREMA TINKTURE:

U proljeće uberite svježe mlade listove koprive pa ispunite staklenku do vrha. Ako želite tinkturu napraviti od korijenja koprive, idealno je vrijeme da sada (u proljeće) iskopate korijenje, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati!), sitno narežite i stavite u staklenku, također do vrha. Ako radite tinkturu od osušenih listova, napunite staklenku samo do polovice. Nakon što ste pripremili koprivu, prelijte listove (korijen ili osušene listove) sa 200 ml medicinskog alkohola (dostupno u ljekarnama). Promiješajte sve i dobro zatvorite teglicu pa je stavite na tamno i hladnije mjesto. Svakih nekoliko dana dobro protresite teglicu. Duljina držanja u alkoholu ovisi o tome koliko jaku tinkturu želite. Tako da je možete držati od dva do šest tjedana. Nakon toga procijedite tinkturu kroz sito ili filter za kavu pa je ulijte u tamnu bočicu s kapaljkom, za lakše doziranje. Ovim receptom dobit ćete 100 do 120 ml tinkture. S obzirom na to da je riječ o alkoholnoj bazi, potreban je oprez kod trudnica i djece!

image
Berislava Picek/ CROPIX

TRETMAN ZA KOSU

Osim u obliku tinkture, svježe ili suhe listove koprive možete koristiti izravno tako da stavite otprilike dvije pune šake u lonac u kojem ste, prethodno, zakuhali pet litara vode. Ostavite listove u vodi 10 do 15 minuta pa procijedite. Operite kosu tako pripremljenim čajem od koprive.

DOMAĆI SIRUP OD KOPRIVE

Idealan je za osvježenje u predstojećim vrućim ljetnim danima. Domaći sirup od koprive starinski je osvježavajući prirodni napitak koji pomaže kod astme i alergija te problema s ispadanjem kose, kao eliksir za jačanje krvi i bolji rad bubrega.

POTREBNO ZA IZRADU:

• 200 g vrhova koprive

• 4 limuna

• 2 l vode

• 1 kg meda

PRIPREMA SIRUPA:

Prelijte vrhove koprive koje ste prethodno dobro oprali s dvije litre vode pa dodajte limun narezan na ploškice. Dobro promiješajte i ostavite smjesu da odstoji 24 sata. Nakon toga dodajte u posudu jedan kilogram meda pa zakuhajte smjesu do vrenja. Maknite s vatre. Kada se smjesa ohladi, procijedite je i prelijte u staklene boce i pospremite na hladno. Tijekom konzumacije, razblažite ga vodom. Sirup je upotrebljiv do šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 16:05