Aronija pripada kategoriji moćnih i zdravih biljaka te je kao takva idealna za prehranu u svim oblicima. Dobro podnosi smrzavanje i tako se najjednostavnije čuva, a u tom je obliku idealna za smoothie. Nekoliko je bobica dovoljno. Tko ima više posađenih sadnica, može od plodova raditi sok ili ih dodati drugom voću. Kako ja imam skromnih deset sadnica, ove sam se godine odlučila za sušenje aronije.
Ubrane bobice aronije najprije dobro operite, a zatim ih obrišite i osušite od vlage na podlozi po kojoj se mogu dobro raširiti. Najbolje ih je sušiti na zraku, ali ne i na direktnom suncu. Tako sam ih sušila četiri tjedna. Bobice se najbrže i najbolje suše u dehidratoru. Kad osjetite da su bobice tvrde, odvojite ostatke peteljki. Bobice možete samljeti grubo ili fino. Grubo mljevene idealne su za dodavanje u krupnu morsku sol s dodatkom ružmarina ili nekog drugog, vama omiljenog začina.
Tako pripremljena marinirana sol odličan je dodatak mesnim jelima s umacima u kojima ima slatkoće (meda, šljiva, smokava...) Sitnije mljevene bobice savršene su za čaj. Sušenu aroniju možete staviti u staklene bočice ili od nje napravite paketiće za čaj. Takvim darom o blagdanima ćete razveseliti sve one koji u tome prepoznaju trud i vrijednost.