POGLEDAJTE VIDEO

Biljka koja čisti zrak od toksina idealna je za početnike: ‘Po ovom znaku prepoznat ćete kad ju treba presaditi‘

 D&D

Jeste li čuli za narodno vjerovanje koje kaže da će neudana djevojka, ako joj poklonite biljku naziva Spatifilum, uskoro pronaći ljubav svog života, a ako ju poklonite udanoj ženi, ona će imati sretan i dug brak? Riječ je o jednoj od najčešćih i najpopularnijih sobnih biljaka, ali ne iz ljubavnih razloga.

Spatifilum (lat. Spathiphyllum) je rod biljaka iz porodica kozlačevki, a spada u skupinu zimzelenih trajnica porijeklom iz tropskih predjela Amerike i jugoistočne Azije. Raste u vlažnim ekvatorijalnim šumama, gdje uspijeva kao višegodišnja biljka koja obilno cvjeta.

Karakteristična je po svojim dugim, glatkim, zašiljenim tamnozelenim listovima i bijelim cvjetovima, zbog kojih se često naziva i jedarce (eng. white sails), dok se ga na engleskom najčešće pronalazi po imenu Peace Lily. Zanimljivosti radi, bijeli cvijet ove biljke uopće nije cvijet, nego brakteja, odnosno pricvjetni list. Cvijet je zapravo uspravni žućkasti klip koji se naziva spadiks. Unutar jednog spadiksa nalazi se mnogo sitnih i manje uočljivih cvjetića.

Inače, ovu biljku NASA je uvrstila na popis 10 najboljih sobnih biljaka koje pročišćavaju zrak i pomažu u filtriranju i uklanjanju uobičajenih toksina koji se nalaze u domovima, uključujući benzen, formaldehid, etilen i amonijak. Popularna je upravo zbog te navedene sposobnosti, ali i činjenice da ju je vrlo lako uzgajati i održavati te da može preživjeti u slabo osvijetljenim mjestima. Zbog toga je idealna biljka za početnike.

Spatifilum voli:

* neizravnu sunčevu svjetlost

* redovito zalijevanje

Spatifilum ne voli:

* prekomjerno zalijevanje

* izlaganje izravnoj sunčevoj svjetosti

* zanemarivanje čišćenja lišća

Potrebno ju je staviti na mjesto koje je osunčano, ali bez izravnog sunca. Također, treba ju redovno zalijevati, a ako primijetite da je biljka u dva do tri dana popila svu vodu iz posude, vrijeme je za presađivanje. Kako se to radi pokazala nam je magistrica hortikulture Sandra Bedran s odjela sobnog bilja Iris MBM vrtnog centra u Zagrebu.

1. U posudi pomiješajte zemlju i perlit za bolji razvoj korijena. Perlit je oblik amfornog vulkanskog stakla i prirodni sustav filtracije koji omogućuje lakšu odvodnju.

2. Biljku nježno izvaditi iz posude. Korijenje očistite od zemlje.

3. U novu posudu na dno stavite prethodno pripremljenu mješavinu zemlje, postavite biljku uspravno te dodajte ostatak mješavine.

4. Po završetku nježno utisnite zemlju pazeći da biljka stoj uspravno i da joj ne oštetite korijen.

5. Zalijte biljku.

image
/SHUTTERSTOCK

Bitno je spomenuti da je važno redovito čistiti prašinu s listova kako bi biljka bolje fotosintetizirala, ali i ljepše izgledala. Možete ju prebrisati vlažnom krpom ili ju prvo čak istuširati, a zatim prebrisati kako biste uklonili svu prljavštinu. Održavanje listova na ovaj način sprječava i razmnožavanje nametnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:07