SLASNA MAHUNARKA

Bob nekad zaboravljena hrana, danas luksuz

 

Naša suradnica, poznata gastro novinarka Mateja Domitrović, tumači što sve u slobodno vrijeme možete smućkati u moru sezonskog voća i povrća koje mami iz vrta i s tržnica te si na taj način eventualno popraviti loš dan na poslu, naprosto se rashladiti ili uživati uz ukusno piće s prijateljima. Donosimo i jednostavno i brze recepte za najbolje ljetne koktele!

Svaki novi plod u vrtu donosi uzbuđenje u kuhinju. U glavi slažem recepte, gomilam ideje i toliko silno želim sve skuhati i isprobati jer bojim se da nešto ne propustim, pogotovo ono povrće kojemu je sezona kratka. Tako već neko vrijeme, otkad su se pojavile, forsiram šparoge, mišancu, pa jedno vrijeme divlji radič koji je sad već u cvatu, pa medvjeđi luk, u salatama, pestu, varivu, fritaji...Ta moja silna želja da jedem i domaće i divlje, da se hranim zdravo i pametno, nikada ne jenjava. Sad čekam bazgu, grašak, artičoke, a dočekala sam i bob. Nije da sam odrasla na bobu i nije da sam stoga za njega sentimentalno vezana, ali ga volim kao i sve ostale mahunarke. Sada, na samom početku njegova rasta, kad je mlad, za mene je najslasniji. Nije težak, mahune se kuhaju cijele, često s blitvom i začine solju, maslinovim uljem, mladim češnjakom i paprom. Ništa više toj mahuni ne treba osim tih nekoliko začina, sve drugo bilo bi suvišno i pokrilo bi taj slatkasti okus.

Tržišna cijena

Mateja ističe kako se bob na brojnim tržnicama po gradovima može kupiti za 30 kuna po kilogramu

Bob je zasitna namirnica koja je nekoć hranila velik broj dalmatinskih obitelji. Iako se smatrao siromašnom, narodnom hranom, danas je on gotovo pa luksuz. Može se kupiti za 30 kuna po kilogramu, pa se ponekad nađe na popisu namirnica koje su na čekanju dok mu se ne spusti cijena. A to je najčešće onda kad mu zrna ojačaju. Tada je poželjno ukloniti vanjsku opnu na svakom zrnu što iziskuje malo truda i vremena, no na taj način ćete se riješiti pomalo žilave, tvrde ovojnice i možebitnog napuhivanja. Jer bob, kao i većina mahunarki i grahorica, nije za one osjetljivije probave. Bob se i dinsta i kuha na varivo, u rižotu, s tjesteninom, od njega se rade namazi, juhe, pirei, slaže se sa svakim komadom mesa i s morskim plodovima. Zahvalna je namirnica jer će napuniti svaku teću, dati na volumenu i, naravno, okusu svakom jelu bez puno muke i nauke.

Kada zrna ojačaju, treba skinuti vanjsku opnu na svakom zrnu, što iziskuje truda i vremena

S bobom nema kompliciranog kuhanja, on podrazumijeva veliki lonac jer se jela s njime pripremaju baš tako, nema s bobom usitno. Što se tiče njegovih nutritivnih vrijednosti, puno je toga za nabrojiti pa ću samo ukratko reći da je jako koristan našem organizmu. Dakle, ako imate priliku, kuhajte bob i spremite ga i u zamrzivač da se nađe i onda kad ga u vrtu više nema. A nađete li se u proljeće u Dalmaciji, probajte nešto od jela na nekoj od već tradicionalnih fešta od boba. Ima tu svega, i pašteta od boba, boba sa sipom, hobotnicom ili mesom, pa čak i kolača. No još bolje bi bilo da ga sami uberete u vrtu ili pronađete na placu i skuhate, naprimjer, janjetinu s bobom i bižima, iliti graškom, pa okupite društvo koje zna cijeniti pravi dalmatinski comfort food.

Recepti za pet

Riblje okruglice s bobom i graškom

• 400 g boba • 250 g graška • 6-8 komada mladog luka • sok 1 limuna • sol • papar • menta • kopar, maslinovo ulje

Za okruglice: 500 g oslića ili skuše ili bilo koje druge ribe • 1 jaje • 2 žlice krušnih mrvica

• 2 češnja češnjaka • peršinov list • 1 žličica mediteranskih začina • sol • papar

Ribu ispeći s malo masnoće, limuna, začina i bijelog vina u pećnici. Kad se ohladi, očistiti meso od kostiju pa u posudu s ribom staviti i sve ostale sastojke. Dobro promiješati i oblikovati okruglice ili popečke. Možete ih uvaljajti u brašno prije pečenja u ulju na tavi. Ocijediti na papirnatom ubrusu. Mladi luk kratko prodinstati na maslinovom ulju pa dodati prethodno kuhan bob i grašak. Dodajte češnjak, začine, malo vode i limunov sok. Može ostati malo tekućine, smjesa ne treba biti suha. U povrće potom uronite okruglice.

Varivo s bobom

1 luk • 2-3 mrkve malo celera • 200 g boba • ½ šalice crvene leće • 2 poriluka • 1 dcl pasirane rajčice • 1 žličica češnjaka u granulama ili 2 češnja svježeg • sol • papar • kurkuma • maslinovo ulje • peršinov list

Zažutiti luk, popržiti kurkumu pa na luku prodinstati korjenasto povrće i poriluk. Uliti vode pa dodati bob, a kada je on skoro pa kuhan, ubaciti leću kojoj treba desetak minuta. Dodati rajčicu, češnjak i ostale začine. Poslužiti pokapano maslinovim uljem, a možete na kraju posuti i hrskavo pečen špek.

Pašteta od boba

1 šalica (2 dcl) kuhanog i očišćenog boba

• 1 avokado

• 200 g kremastog svježeg sira • kozji ili kravlji

• sok 1 limuna

• maslinovo ulje • sol • papar

• svježa menta

• peršin

Odstranite kuhanom bobu vanjsku ljusku ako nije mlad. Ja sam koristila smrznuti stariji pa sam uklonila ovojnicu. Pomiješajte sve ostale sastojke i izradite štapnim mikserom u glatku smjesu. Mažite na prženi kruh, sendviče, bruskete, spojite s tjesteninom, mažite na pole krumpira.

Foto: Berislava Picek/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. studeni 2024 10:59