Sezonski biljni hit

Božićna zvijezda: Neizostavna blagdanska biljka koju želimo i nakon praznika, evo kako!

BERISLAVA PICEK/CROPIX

U prirodnom staništu može narasti kao grm visine i do pet metara. Na našem tržištu možete ih pronaći u cijeloj paleti boja

Prema drevnoj legendi, jednoj asteškoj boginji zbog neuzvraćene je ljubavi napuklo srce, a kapljice njezine krvi pale su na lišće biljke koja je tada pocrvenjela. Nastao je vatreni cvijet okružen tamnozelenim listovima. Španjolski osvajač Cortes otkrio je tu jedinstvenu biljku uoči Božića 1520. godine te joj je dao ime - božićna zvijezda.

Božićna zvijezda, lat. Euphorbia pulcherrima, biljka je iz porodice Euphorbiaceae. Potječe iz Meksika, Južne Amerike i Afrike. U SAD-u je uvriježen naziv ponsetija, prema Joelu Robertsu Poinsettu koji ju je 1828. godine uveo u Sjevernu Ameriku.

Botaničko ime euforbija, pak, dobila je po Euphorbusu, liječniku numibijskog kralja Jube, koji je prema predaji njezin sok koristio za liječenje.

Božićna zvijezda može u prirodnom staništu narasti kao grm visine i do 5 metara. Na našem tržištu možete ih pronaći u cijeloj paleti boja od bijele, žute i roze do svih nijansa crvene. Međutim, morate znati da to nisu boje cvjetova božićnih zvijezda, nego njihovih brakteja. Naime, cvjetovi su sitni, žute boje, neugledni i jedva primjetni.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

ZNATE LI ŠTO SU BRAKTEJE?

To su obojeni listovi koji se u jesen pojavljuju na vrhovima stabljika, oko pravih cvjetova koji su obično neugledni i jedva primjetni.

RAZMNOŽAVANJE REZNICAMA:

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. Potrebni materijal: treset, pijesak, ugljena prašina i hormon za brže zakorjenjivanje (koji možete nabaviti u gotovo svim trgovinama vrtlarskom opremom).

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. Pomiješajte treset i pijesak kako biste dobili supstrat.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. Zatim napunite lončić supstratom.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

4. Od matične biljke odrežite vrh dužine 15-20 centimetara te uklonite lišće s donjeg dijela stabljike.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

5. Posipajte rane, iz kojih izlazi mlijeko, ugljenom prašinom kako biste spriječili daljnji izlazak soka.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

6. Nakon toga uronite donji dio stabljike u hormon rasta.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

7. Napravite udubinu u supstratu u koju položite dio stabljike s hormonom pa lagano utisnite supstrat oko nje.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

ODRŽAVANJE BOŽIĆNE ZVIJEZDE:

SVJETLOST

Budući da potječu iz Srednje Amerike, navikle su na veću količinu sunca. Stoga preporučujem da je smjestite na prozorsku dasku gdje će dobiti dovoljno svjetlosti. Idealan je prozor okrenut prema istočnoj strani, koji osigurava dovoljnu količinu jutarnjeg sunca i popodnevne sjene. Pripazite da biljka na dotiče samo prozorsko staklo jer bi je temperatura stakla mogla oštetiti.

Također trebate znati da je božićna zvijezda fotoperiodična biljka - naime, da bi "procvala", treba joj uskratiti svjetlost.

TEMPERATURA

Idealna je temperatura od 12 do 25 °C, a optimalna temperatura tijekom cvatnje je između 15 i 18 °C. Izuzetno je osjetljiva na hladnoću.

ZALIJEVANJE

Zalijte je kad god primijetite da je tlo suho i lišće se opusti. Važno je da je zalijevate isključivo u posudu, odozdo, i pritom dobro procijedite. Nikako nemojte ostavljati vodu u podlošku. Zalijevajte je odstajalom vodom jer je prilično osjetljiva na hladnu vodu.

PRESADNJA

Kako bi božićna zvijezda ponovno procvjetala, nakon što joj otpadnu listovi, a stabljike se osuše, nove izdanke treba prikratiti na 10-ak centimetara visine. Zatim je treba premjestiti na hladnije mjesto čija temperatura ne smije prelaziti 15 stupnjeva. Nakon osam tjedana slijedi presađivanje u veću posudu iz koje će ponovno početi rasti. Raste li prebrzo, izdanke joj možete skraćivati sve do kraja kolovoza.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

VODIČ ZA ODRŽAVANJE PO MJESECIMA

Od siječnja - ožujka: Zalijevajte svoju božićnu zvijezdu kad god primijetite da je površina supstrata suha.

Travanj: Počnite postupno smanjivati ​​količinu vode kojom zalijevate. Trebali biste dopustiti da se tlo osuši između zalijevanja. Nakon 1-2 tjedna premjestite biljku tako da bude na 15 °C, bez svjetlosti 12-15 sati dnevno.

Svibanj: Sredinom svibnja presadite svoju biljku i prikratite stabljike na 10-ak centimetara. Zatim je ponovno stavite na osvijetljen prozor i redovito zalijevajte. Temperatura bi trebala biti između 15 i 25 °C.

Lipanj: Premjestite je na blago zasjenjeno mjesto, ali nastavite s istim postupkom zalijevanja i prihrane.

Srpanj: Lagano pincirajte stabljike. Prstima otrgnite vrške biljke otprilike po 1 cm. Na taj način dobit ćete nižu i bogatiju biljku.

Kolovoz: Nastavite pincirati nove stabljike ostavljajući tri do četiri lista na svakoj grani. Sredinom kolovoza vratite biljku na prozor s izravnom sunčevom svjetlošću i nastavite s istim navodnjavanjem i gnojidbom.

Rujan: Pazite da temperatura ostane viša od 15 °C te da redovito zalijevate i gnojite biljku.

Listopad: Počevši od 1. listopada, držite biljku u potpunom mraku od 17 sati popodne do 8 sati drugi dan. Preporučujem da je stavite u ormar kako biste u potpunosti izbjegli svjetlost. Bilo koja vrsta izlaganja svjetlosti može odgoditi cvatnju.

Ostali dio dana držite je normalno na osunčanom prozoru i nastavite redovito zalijevanje i prihranjivati.

Studeni: Nastavite prethodno navedeni postupak do posljednjeg tjedna studenoga. Tada biste trebali ugledati promjenu boje.

Prosinac: Sredinom prosinca možete prestati s prihranom. Ako ste sve napravili kako treba, vaša božićna zvijezda je kao kad ste je prvi put dobili.

image

BERISLAVA PICEK/CROPIX

JESTE LI ZNALI?

Do 1950. božićnu zvijezdu nije se moglo držati u kući. Naime, čim bi došla na suhi zrak, svi bi listovi otpali. Međutim, Paul Ecke iz Kalifornije je 1950. godine razvio vrstu koja je mogla podnijeti sobne uvjete i niže temperature. Godinama je držao monopol jer nije otkrio tajnu sve dok 1990-ih jedan sveučilišni profesor nije otkrio fenomen i objavio ga javno.

OPREZ!

Sve biljke iz porodice Euphorbiaceae ili mlječike sadrže mliječni sok koji istječe iz biljke pri oštećenju ili orezivanju. Sok je otrovan i nadražuje kožu. Također treba paziti da ne dođe u kontakt s očima. Ako se pojede, može izazvati proljev. (slika 14)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2024 16:21