STAVITE JE KOD PROZORA

Čak 45% pljačkaša uđe u dom kroz prozor bez obzira na alarm, ali ova biljka ih zasigurno zaustavi

 DEYAN GEORGIEV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/DEYAN GEORGIEV/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Kad je NBC New York napravio anketu sa zatvorenim provalnicima o njihovom načinu pljačkanja domova, otkrili su da ih je gotovo 42 % ušlo kroz odškrinut prozor. Što je još gore, gotovo 50% nije marilo za instalirani alarmni sustav. Iako niti jedna pojedinačna mjera ne može pružiti besprijekornu sigurnost protiv nekoga tko je fiksiran na pljačku vašeg doma, njihov zadatak može biti mnogo teži s drugom linijom oštre obrane — s bodljama ili žicama. Ukratko, krajnje je vrijeme da posadite bodljikavi kaktus (Opuntia spp.), prenosi House Digest.

Iako su neki možda upoznati s biljkom o kojoj je riječ zahvaljujući vrlo jestivim, izrazito saharinskim opuncijama, to nije jedino za što je biljka dobra. Bodljikavi kaktus proizvodi gotovo 8 centimetara duge bodlje na svojim stabljikama (ili jastučićima), koje neki pogrešno identificiraju kao lišće. Osim toga, skup sićušnih, iako zastrašujućih, dlakavih čekinja koje se nazivaju "glohide" izrastaju iz areola (izbočina) kaktusa. Ove bodlje i glohide zadaju nevjerojatno bolan udarac ako se netko samo okrzne pokraj njih, osobito ako dođu u dodir s očima i kožom, a teško ih je ukloniti nakon što se usade. Kao što možete pretpostaviti, skakanje kroz prozor na kojem to trnje stoji visoko i šiljato bit će vrlo neugodna, ako ne i potpuno nepremostiva, prepreka za mnoge uljeze.

image
/SHUTTERSTOCK

Iako se bodljikavi kaktus može uzgojiti iz sjemena, najbolje je započeti s reznicama jer je cilj brzo postaviti dodatni zaštitni sloj oko prozora. Možete ih pronaći u većini rasadnika, a izbor je poprilično širok za ono što vam treba.

Kao što je uobičajeno za obitelj kaktusa, ova vrsta uspijeva na siromašnom, pjeskovitom ili plitkom kamenitom tlu. Njihova navika skladištenja vode je tako sjajna da bi, za razliku od drugih ukrasnih biljaka, bodljikavi kaktus radije bio bez vode dok se ustali u prvom mjesecu sadnje. Potrebno im je više od šest sati dnevnog izlaganja suncu, a ne želite raditi na kompromisu s drenažom jer stajaća voda uzrokuje truljenje korijena. Kako biste stvorili neprobojnu barijeru pokraj svog prozora, biljke kaktusa uzgajajte blizu jednom drugom, ali svakako uzmite u obzir njihovo konačno širenje u zrelosti, jer sorte mogu biti široke između 90 cm i 4,5 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. kolovoz 2024 12:31