samo tako

Čupanje korova odlazi u zaborav: pospite 1 namirnicu i bit će trajno uništen

 /SHUTTERSTOCK

Korov su sve biljne vrste koje nisu cilj uzgoja na nekoj uzgojnoj površini. Ne želimo to, zar ne? Evo rješenja za koje oni koji su ga isprobali tvrde da je jako učinkovito. Uz to je i potpuno prirodno i netoksično. Riječ je o natrijevom kloridu.

Kako koristiti sol za uništavanje korova?

Ukratko, sol je učinkovit netoksičan herbicid. Međutim, nije svaka sol stvorena jednako kada je u pitanju kontrola korova. Mora se koristiti obična jodirana ili nejodirana kuhinjska sol. Provjerite sadrži li paket koji ste kupili natrijev klorid ili magnezijev sulfat, kamenu ili morsku sol. Kada koristite sol kao herbicid, morate to činiti pažljivo, jer lako možete uništiti okolne biljke. Previše soli može s vremenom učiniti tlo neplodnim. Zbog toga se sol može koristiti samo za tretiranje korova koji nisu okruženi biljkama do kojih vam je posebno stalo - to je idealno rješenje za neželjene biljke koje rastu kroz pukotine na asfaltu ili kolniku ili između kamenja u dvorištu.

Sol na biljke djeluje tako da ih dehidrira,tj. remeti unutarnju ravnotežu vode. Budući da je sol topiva u vodi, najučinkovitije ju je otopiti u vodi jer se tako lakše apsorbira. Imajte na umu da je natrijev klorid vrlo otrovan za sve biljke, zbog čega treba biti oprezan pri njegovoj uporabi. Preporučena jačina otopine slane vode ovisi o tome gdje je namjeravate primijeniti. Ako solite korov u vrtu s drugim biljkama koje ne želite uništiti, trebali biste početi sa slabom otopinom – omjer jedan prema dva.

Ako nanosite sol na područje gdje dugoročno stanje tla nije problem (poput kamenja na terasi, pukotina na prilazima itd.), možete napraviti jaču otopinu - dva prema jedan ili tri prema jedan. Ova količina soli sigurno će utjecati na pH razinu tla tijekom vremena i može učiniti tlo sterilnim, prenosi Krstarica.

Otopine slane vode treba nanositi izravno na lišće korova. Izbjegavajte namakanje korijena mješavinom kako biste zaštitili okolno tlo i biljke. Slana voda se može nanijeti raspršivačem ili se može izliti iz posude. Ako u blizini ima drugih biljaka, obilno ih zalijte nakon primjene herbicida na korov kako biste isprali svu slanu vodu koja je prodrla u okolno tlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2024 06:42