JESTE LI ZNALI?

Čuvajte banane na ovom neočekivanom mjestu kako biste spriječili da posmeđe i postanu kašaste

 /SHUTTERSTOCK

Malo je osjećaja koji frustriraju više od hrane koja nestane prije nego ste je imali priliku pojesti. Ovakvo bacanje hrane ne samo da je bacanje teško zarađenog novca, već je i loše za okoliš. Neke popularne prehrambene namirnice, poput banana, lošije su od drugih jer se brže „pokvare” nego što biste očekivali, ali stručnjaci su otkrili da to može biti djelomično zbog toga što se pohranjuju na krivim mjestima u mnogim našim domovima, prenosi Mirror.

Oprostilo bi vam se ako pretpostavite da možete staviti svoje banane u zdjelu s voćem na kuhinjskom pultu zajedno s jabukama, mandarinama ili bilo kojim drugim voćnim međuobrokom po izboru i jednostavno zgrabiti jednu kada budete spremni za jelo, ali ovo bi moglo učiniti više štete nego koristi vašim bananama. Umjesto toga, stručnjaci preporučuju da ih pohranite negdje drugdje kako biste bili sigurni da će dulje ostati jestive.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako je objavljeno u The Expressu, banane emitiraju plin koji se zove etilen - biljni hormon koji čini da brzo sazriju i čini njihov okus jačim. Međutim, banane nisu jedino voće koje emitira ovaj plin, pa kada su sve u neposrednoj blizini na hrpi u vašoj zdjeli s voćem, višak količine plina etilena uzrokuje da postanu prezrele i to brzo.

Stručnjak Richard Thomas s fridge.com objasnio je da zbog toga preporuča čuvanje banana u hladnjaku. Čuvanje banana u hladnjaku može biti praktičan način produljenja njihovog roka trajanja, osobito nakon što dostignu željenu razinu zrelosti, rekao je stručnjak. "Niže temperature u hladnjaku usporavaju proces zrenja, što je uzrokovano emisijom plina etilena iz banana."

Međutim, ako su vaše banane još uvijek prilično zelene kad ih donesete kući iz supermarketa, trebali biste odgoditi stavljanje u hladnjak dok potpuno ne požute. Budući da će niske temperature u vašem hladnjaku usporiti sazrijevanje, neko vrijeme neće biti spremne za jelo ako ih stavite u hladnjak dok su zelene.

Imajte na umu da će kora vaše banane izvana poprimiti smeđu ili čak crnu boju ako ih stavite u hladnjak - prirodna staništa banana mnogo su toplija od unutrašnjosti aparata - ali nemojte dopustiti da vas to obeshrabri, jer unutrašnjost ploda će biti savršeno jestiva i zrela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. studeni 2024 16:15