Ispravna rezidba

Ispravan kut obrezivanja biljaka dat će im bolje šanse za preživljavanje ljeti

 VALERIY_G/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Redovito orezivanje biljaka sprječava napade nametnika, uklanja mrtve stabljike i grane te zaustavlja širenje bolesti

Orezivanje biljaka poboljšati će njihov oblik i potaknuti rast za sezonu koja je pred nama.

Biljke koje se orezuju tijekom proljetnih mjeseci proizvesti će više cvjetova kad procvjetaju.

Ako se biljke ne odrežu pravilno, mogle bi rasti neuredno, proizvoditi manje cvjetova i veća je vjerojatnost da će ih napasti i bolesti i štetnici.

image
PETEGAR/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Uz porast temperatura koje potiču ubrzani rast biljaka, sada je savršeno vrijeme za početak rezidbe.

Podrezivanje biljaka i grmlja, koje ste zanemarivali tijekom zimskih mjeseci, pripremit će ih da ponovno procvjetaju, pomoći im da se lijepo preoblikuju i spriječiti daljnje prerastanje.

Dakako, rezidbu treba napraviti škarama koje su prethodno dezinficirane. Korištenje škara za rezidbu potaknut će novi i jači rast dajući im bolje šanse za preživljavanje tijekom ljetnih mjeseci.

Rezanje pod ispravnim kutom ključno je za uklanjanje viška tkiva koje će na kraju istrunuti, a može zaraziti ostatak biljke.

Kao opće pravilo, rezove treba napraviti pod kutom od 45 stupnjeva, iskošeno od pupoljka.

Rez pod kutom znači da kiša otječe sa stabljike umjesto da se zadržava na biljci. Ako voda duže vrijeme stoji na otvorenom usjeku, mogu se razviti uvjeti za razvoj gljivica.

Također je potrebno ukloniti pokošenu travu, zalutalo lišće i blato iz vrta kako bi im pružili vrhunsko proljetno čišćenje i učinili da izgledaju privlačnije.

Uz to, važno je redovito grabljanje mahovine i uklanjanje stare trave ili lišća s površine travnjaka. Ako ostavite slojeve slame, potičete rast korova, čineći čišćenje sljedeće godine još težim.

Nakon što uklonite sav otpad, upotrijebite visokotlačni perač kako biste temeljito isprali svoju terasu. Svakako eksperimentirajte s različitim mlaznicama kako biste pronašli pravu za površinu koju čistite. Korištenje optimalne kombinacije mlaznice i pritiska vode pomoći će vam da brže obavite posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 05:52