ŠTO RADITI U VRTU?

Jagode se mogu saditi i u jesen, ali nemate još puno vremena! Evo na što pripaziti

 /SHUTTERSTOCK
Ako zakasnite sa sadnjom, biljke neće imati dovoljno vremena da razviju korijenski sustav prije dolaska zime

Jagode se mogu saditi u vrtu u proljeće, ljeto i jesen. Odgovarajući termin ovisi i o vrsti sadnice koje želimo, a najbolje je raspitati se o sortama kod prodavača u rasadniku. Primjerice, Agroklub za uzgoj u kućnom vrtu preporučuje mjesečarke koje cvatu i donose plodove od svibnja do listopada.

U svakom slučaju, odlučite li se na sadnju jagoda krajem sezone, dakle u jesen, nemojte predugo čekati. Biljkama treba vremena da se ukorijene prije nego što nastupi mraz. Toga je presadnice najbolje saditi u rujnu i listopadu, odnosno do prvog mraza. Međutim, u praksi je bolje ne odgađati ovaj zadatak predugo i završiti ga najkasnije do kraja listopada, što znači da vam ne preostaje puno vremena. Naime, sade li se jagode tek u studenom, one neće imati dovoljno vremena da razviju korijenski sustav prije dolaska zime. Također neće imati vremena proizvesti mnogo cvjetnih pupova, što znači da će prvi usjevi biti nezadovoljavajući.

image

Između biljaka treba ostaviti najmanje 40 centimetara razmaka

/SHUTTERSTOCK

U listopadu, posebice ako prevladava toplo vrijeme, zemlja se još nije ohladila nakon ljeta, a ujedno je i vlažna, što pogoduje dobrom prihvaćanju sadnica. Međutim, ne smijemo zaboraviti da jagode posađene u jesen moraju biti postavljene na sunčano mjesto, u rahlu i plodnu zemlju bez korova i po mogućnosti s dodatkom komposta. Između jedne biljke i druge treba ostaviti najmanje 40 centimetara razmaka, a između redova 70 centimetara. U ovo doba godine potrebno je malčirati jagode, primjerice slamom, kako bi se zaštitile od hladnoće. To se radi nakon zalijevanja, savjetuje Deccoria.pl. U rasadniku svakako pitajte za sorte koje su otpornije na mraz i bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 11:13