(NE)POŽELJAN TRIK

Je li dodavanje taloga kave izravno biljkama zaista dobro kako mnogi preporučuju?

 /SHUTTERSTOCK

Višegodišnja je praksa mnogih ljubitelja vrtlarenja - a sve sa željom smanjenja otpada i osviještene potrebe za recikliranjem - dodavanje iskorištenog taloga kave svojim biljkama u vrtu. Taj je trik jedan od onih koji se spominje u kontekstu "predobro da bi bilo istinito", što se često može vidjeti i na društvenim mrežama. Tako TikTokeri savjetuju da je talog kave, pomiješan s vodom, odlično gnojivo za biljke jer će tako, uvjereni su neki, unijeti više dušika u tlo te sniziti njegovu kiselost. No, je li to zaista tako?

Na popisu "najgorih vrtlarskih trikova", objavljenom na portalu House Digest, pronašao se upravo talog kave. Naime, spomenuti je portal upozorio da kava nije dobar izvor hranjivih tvari za tlo. Kompost je učinkovitiji dodatak tlu ako ste zabrinuti da ima premalo dušika. Talog kave je neutralan, pa neće pomoći u ispravljanju pretjerano kiselog tla.

Zašto je pH vrijednost tla bitna? Ako je tlo previše kiselo ili previše alkalno, ne može učinkovito prenijeti minerale u biljke (optimalni pH u vrtnom tlu je između 6,5 i 7,5). Jednostavan tester tla može vam reći jeste li izvan idealnog raspona, a zatim treba znati kako reagirati; pH tla može se povisiti, primjerice, dodavanjem vapna, no neki će savjetovati i dodavanje treseta, pilovine od jelovine...

I koja je kraju pouka ove priče? Talog kave radije stavljajte u kompost koji ćete kasnije koristiti u vrtu. Ako talog iz razloga baš želite odmah davati biljkama, jedan stručnjak za tlo, piše House Digest, preporučuje da ga koristite na dubini od dva do 10 centimetara, a ne na samoj površini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2024 09:19