DOBRA KOMBINACIJA

Kad sadite, zajedno s biljkom u zemlju stavite ove dvije namirnice i pripremite se za najbolji urod ikad

 ZBYNEK POSPISIL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Jeste li znali da jednostavnom upotrebom taloga kave i ljuski jajeta u rupi za sadnju vaših biljaka rajčice, možete pomoći svojim mladim rajčicama da brzo i zdravo rastu – i pripremiti pozornicu za vaš najbolji urod rajčica ikada?

Vjerovali ili ne, ova dva prirodna i organska nusproizvoda uobičajenog jutarnjeg doručka nevjerojatna su za napajanje mladih biljaka rajčice. Iako postoje sve vrste gnojiva koje mogu pomoći biljkama rajčice da bolje rastu, postoji nešto posebno kada se radi o korištenju taloga kave i ljuski jaja kako bi se mladim presađenim biljkama pomoglo da brzo krenu rasti. Za rajčice, taj brzi početak može napraviti veliku razliku kada je u pitanju veća i bolja žetva.

Kako i zašto saditi talog od kave i ljuske jaja s rajčicama

Za početak, bilo da se radi o malim presadnicama ili zrelim proizvodnim biljkama, rajčice traže puno "hrane". A ako ne uspiju dobiti potrebne hranjive tvari, jednostavno nikada neće proizvesti svoj puni potencijal. To svakako može predstavljati problem kasnije za zrele biljke kada dođe do cvjetanja i plodova – ali ako mlade biljke rajčice ne uspiju rano dobiti hranjive tvari koje su im potrebne, to ne samo da može utjecati na njihov rast, već ih može učiniti i lakim metama za bolesti i štetnike.

Dobra vijest je da upravo tu ljuske jaja i talog kave mogu priskočiti u pomoć. Svaki od njih daje mladim biljkama rajčice nešto vitalno za snažan, zdrav, rani rast.

Kako ljuske jajeta pomažu biljkama rajčice

Ljuske jajeta sadrže ogromnu količinu kalcija. Zapravo, ljuska jajeta sastoji se od 95% kalcijevog karbonata. A kada je riječ o uzgoju zdravih biljaka rajčice koje daju zdrave rajčice – dovoljno kalcija u tlu je ključno. Kalcij je odgovoran za pomoć biljci rajčice da izgradi jake grane. Također pomaže biljci da vodi vodu kroz te grane i lišće. Ali što je još važnije – kalcij je vitalan za pomoć u stvaranju snažnog cvjetanja i zdravog ploda.

image
/SHUTTERSTOCK

Mljevene ljuske jaja

Možda se pitate zašto je važno koristiti mljevene ljuske jajeta, a ne cijele ljuske jajeta ili male komadiće. Nažalost, većim komadima ljuske jajeta treba predugo da se razgrade. Zapravo, može proći više od godinu dana da se cijeli ili čak veliki komad ljuske jajeta razgradi.

Zbog toga, ako koristite velike komade, biljke koje rastu ove godine stvarno neće imati koristi od hranjivih tvari ljuske. Ali mljevenjem ljuski jajeta u fini prah (što se lako može učiniti mlincem za kavu), kalcij se može puno brže apsorbirati u tlo i biljke.

Kako talog od kave pomaže rajčicama

Talog kave zadovoljava različite potrebe biljaka rajčice za hranjive tvari. Potrošeni talog kave sadrži dušik koji je važan za razvoj presadnica rajčice. Dušik je odgovoran za pomoć biljkama u rastu snažnih stabljika, grana i lišća. Ali ono što čini dušik u kavi idealnim je to što ga biljke rajčice iznimno lako apsorbiraju. Kako tlo postaje vlažno i raspada se u tlu, brzo ispire dušik. Isto vrijedi i za fosfor i kalij koji se također nalaze u talogu kave – koji mogu brzo dospjeti u korijenje biljaka i pomoći u razvoju biljaka i cvatu.

No, ako sve to nije dovoljan razlog za korištenje taloga kave, on je također izvrstan za pomoć pri upijanju i zadržavanju vlage. A za mlade biljke rajčice to može biti od velike pomoći! Rajčicama je potrebno puno vode za rast. A budući da se talog kave "sadi" blizu korijena, pomaže zadržati tu vlagu upravo tamo gdje je biljke mogu najbolje iskoristiti.

Kako koristiti talog od kave i ljuske od jaja na dan sadnje

Za jake i zdrave rajčice, najbolje je u svaku jamu za sadnju rajčice umiješati dvije do tri žlice smjese taloga i ljuski. Kako biste pomogli svojim biljkama rajčice što je brže moguće, uvijek stavite dva sastojka prema dnu rupe. Ovdje će biti korijeni biljke, a to će im omogućiti puno brže upijanje.

Ali nemojte samo prestati s njihovom upotrebom u jami za sadnju. Također možete posipati i prah od ljuske jajeta i talog kave po vrhu zemlje. Hranjive tvari iz svake će se zatim polako upiti u tlo svaki put kad pada kiša ili zalijevate. Za to, pospite dvije žlice nekoliko centimetara oko glavne stabljike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:38