Osam lakih koraka

Kako od običnog ulja i jabučnog octa napraviti ovo aromatično ulje za prste polizati

 Berislava Picek/CROPIX
Naša suradnica Marija Martinović pokazuje kako od začina napraviti aromatično ulje i ocat za sebe ili poklon
image
Berislava Picek/CROPIX

1. Boce treba sterilizirati, a bilje dobro oprati i osušiti te pripremiti dovoljne količine maslinovog ulja i octa, najbolje jabučnog jer nema toliko intenzivan miris i okus

image
Berislava Picek/CROPIX

2. Svježe začinsko bilje od sušenog sadrži više esencijalnih ulja. Koriste se ružmarin, kadulja, majčina dušica, origano, mažuran, ali i češnjak i glavice mladog luka.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Kada su ulja u pitanju, stvar je ukusa. Iako se može koristiti suncokretovo i sojino ulje, bučino i maslinovo iz domaće radinosti dat će završnu notu punu okusa.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Bez obzira na to radi li se o ulju ili octu, boce se tekućinom pune do 2/3 jer će se dodavanjem začina razina tekućine podići do vrha.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Ulje je “teško” samo po sebi, zato se dobro slaže s intenzivnijim začinima poput ružmarina, kadulje i čili papričica.

image
Berislava Picek/CROPIX

6. Dodavanjem različitih začina, primjerice papra, pojačat će se završna nota prepuna okusa.

image
Berislava Picek/CROPIX

7. Metalni lijevak spriječit će da ocat poprimi miris plastike. Tekućina se ulijeva gotovo do vrha boce jer je ocat rjeđi pa će začini lakše kroz njega padati.

image
Berislava Picek/CROPIX

8. Od octa je prilikom aromatiziranja najbolje koristiti onaj jabučni jer nema jak miris ni okus. Majčina dušica, ružmarin i origano odlično se slažu s jabučnim octom.

image
Berislava Picek/CROPIX

iz doma ulje i ocat poprimit će okus za koji tjedan, a on će se pojačavati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2024 02:31