EDUKATIVNI OBILAZAK

Kako uzgojiti obilje hrane uz čim manje posla? Doznajte na jedinstvenom imanju u Međimurju

Vlasnica imanja Silvija Kolar-Fodor

 ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Imamo odličnu vijest za sve koji žele naučiti više o organskom uzgoju iz prve ruke i inspirirati se na jedinstvenom imanju. Naime, i ove godine imate priliku posjetiti imanje Biovrt u Novom Selu Rok i to u doba godine kada je on najšareniji i najbujniji - tijekom kolovoza i početkom rujna.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Vlasnica imanja je Silvija Kolar-Fodor, autorica, aktivistica i jedna od najpoznatijih vrtlarica u Hrvatskoj koja već godinama na ovom imanju prakticira brojne biovrtlarske metode i stvara jedinstvenu priču, vodeći se idejom kako uzgojiti obilje hrane uz čim manje posla - na način da priroda odradi većinu posla za nas.

Imanje Biovrt u Međimurju nastalo je prije 18 godina. Od hobija njegove vlasnice s početnih 400 kvadrata povrtnjaka, imanje danas uključuje dva povrtnjaka na kojima se svake godine uzgaja veliki dio starinskih i tradicijskih sorti, dvije pergone na kojima prakticira vertikalni uzgoj, voćnjake, šumski vrt, livade, šume i močvaru na preko šest hektara, te predstavlja pravi dragulj bioraznolikosti.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Mnogi koji su posjetili ovaj vrt istaknuli su da nikad nisu vidjeli više bioraznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na jednom mjestu, a njegovu vlasnicu često opisuju kao "hodajuću enciklopediju". Svoje metode i prakse Silvija će sa zainteresiranim građanima podijeliti tijekom edukativnog obilaska te ih upoznati s osnovama organskog vrta, šumskog vrta te voćnjaka i tehnikama koje ona primjenjuje na svom imanju.

image
ŽELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Posjete imanju primaju se uz obaveznu prethodnu prijavu i to za unaprijed predviđene termine u kolovozu i početkom rujna. Sve detalje pogledajte na službenoj stranici Biovrta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2024 19:31