POSEBNI PROHTJEVI

Kako zalijevati voće i povrće tijekom suše? Rajčica voli jedno, jabuka drugo...

 /SHUTTERSTOCK

Toplinski valovi i suša predstavljaju ozbiljan izazov za uzgoj biljaka, posebno kada je dostupnost vode otežana. Voda je ključna za održavanje zdravih biljaka i uroda, a izrazito je važno i znati kako navodnjavati određene vrste voća i povrća.

Svaka biljka ima specifične potrebe za vodom koje ovise o nekoliko faktora, uključujući vrstu biljke, fazu rasta, tip tla i klimatske uvjete. Tijekom suše, ove potrebe postaju još izraženije, piše Agroklub.

Strategije za štednju uključuju korištenje metode kao što su kap po kap sustavi, te planiranje navodnjavanja ujutro ili navečer kada je isparavanje manje.

Jabuke zahtijevaju redovno navodnjavanje, posebno tijekom razdoblja formiranja plodova. Optimalno je rano ujutro ili kasno navečer, koristeći kap po kap sustave kako bi se minimiziralo isparavanje.

Jagode zahtijevaju konstantnu vlažnost tla, te su vrlo osjetljive na sušu. Nedostatak vode može značajno smanjiti prinos i kvalitetu. Preporučuje se zalijevanje ujutro i navečer, koristeći kap po kap sustave kako bi se osigurala optimalna vlažnost tla.

Rajčica zahtijeva redovno navodnjavanje, posebno tijekom formiranja plodova. Optimalno vrijeme je rano ujutro ili kasno navečer. Ona može podnijeti kraća razdoblja suše, ali dugotrajni nedostatak vode može smanjiti prinos i kvalitetu plodova.

Paprike također zahtijevaju redovno navodnjavanje, ali su nešto otpornije na sušu u odnosu na rajčicu. Ipak, nedostatak vode tijekom formiranja plodova može rezultirati manjim i manje kvalitetnim plodovima.

Krastavci zahtijevaju konstantnu vlažnost tla i vrlo su osjetljivi na sušu. Nedostatak vode može rezultirati gorkim plodovima i smanjenim prinosom. Preporučuje se navodnjavanje rano ujutro ili kasno navečer kako bi se smanjilo isparavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. rujan 2024 03:45