OD DAVNINA

Kažu da je ova biljka najbolje tajno oružje za dobar san, a ujedno vas čuva i od stresa

 /SHUTTERSTOCK

Biljke se stoljećima koriste u prirodnoj medicini kao učinkoviti lijekovi za razne bolesti. Dodani u čaj mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju kvalitete sna. Jedna biljka od zaslužuje posebnu pozornost.

Samonikla grmovita biljka prepoznatljive ljubičaste boje otporna je, prekrasna i mirisna lavanda koja raste diljem naše obale, čak i na teško dostupnim mjestima. Poznata još i kao lavandula, despik ili lefendel, na latinskom nosi nazive Lavandula angustifolia i Lavandula latifolia. Lavanda je popularna biljka koja se često sadi i u vrtovima jer privlači pčele i leptire, što pomaže pri oprašivanju drugih biljaka koje rastu u njezinoj blizini. Kako bi uspjela, lavanda treba mnogo sunca, dok joj je voda manje potrebna te može preživjeti dulje periode bez nje. Klasična lavanda dobro podnosi čak i niske temperature pa se s obale proširila i po kontinentalnoj Hrvatskoj gdje se sadi zbog lijepog izgleda i koristi koje ima za biljni svijet oko sebe.

Stoljećima su ljudi tražili učinkovite metode za borbu protiv stresa i problema sa spavanjem. U današnje vrijeme, usred stalnog stresa i nepravilnog načina života, prirodne metode dobivaju na značaju. Jedan od tradicionalnih lijekova je lavanda, biljka sa snažnim umirujućim svojstvima. Može se dodati u čaj koji napitku daje jedinstven okus, olakšava stresne trenutke i pomaže pri uspavljivanju, piše essanews.

image
/SHUTTERSTOCK

Lavanda je biljka s dugom poviješću korištenja u prirodnoj medicini. Njezin umirujući učinak dolazi od visokog udjela eteričnih ulja koja pomažu u ublažavanju živčane napetosti i stresa. Redovita konzumacija čaja od lavande može dovesti do primjetnog poboljšanja.

Lavanda se od davnina koristi kao prirodno sredstvo za spavanje. Umirujuća svojstva pomažu u postizanju dubokog, okrepljujućeg sna. Pijenje čaja od lavande prije spavanja nije samo užitak, već i način poboljšanja kvalitete sna. Aromatični sastojci lavande djeluju umirujuće na živčani sustav, olakšavaju uspavljivanje i poboljšavaju kvalitetu noćnog odmora.

Priprema čaja od lavande jednostavna je i ne zahtijeva posebno kulinarsko umijeće. Sve što trebate je nekoliko suhih cvjetova lavande koje ćete dodati svom omiljenom čaju. Lavanda će napitku dodati jedinstvenu aromu i fantastične zdravstvene prednosti. Pripremite šalicu čaja, dodajte prstohvat suhih cvjetova lavande i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Ukratko, lavanda nije samo biljka lijepog mirisa, već i moćno sredstvo u borbi protiv stresa i problema sa spavanjem. Vrijedno je dodati lavandu raznim napitcima kako biste iskoristili prednosti njezinih umirujućih i zdravih svojstava. Potičemo eksperimentiranje s lavandom u kuhinji i u domaćoj kozmetici kako biste u potpunosti iskoristili njezin izvanredan potencijal. Redovita konzumacija čaja s lavandom može značajno poboljšati kvalitetu života i svakodnevno blagostanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. kolovoz 2024 17:57