Višestruka korist

Ljuske jaja u vrtu mogu se koristiti za sve, od organskog gnojiva do deratizacije. Evo kako...

 INGANIELSEN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Donosimo vam tri načina kako možete koristiti ljuske jaja u vašem vrtu ove godine

Ako ste ljubitelj kuhanih jaja ili često koristite jaja za spremanje ukusnih obroka prikupljanje ljusaka vam neće predstavljati veliki problem, što više to bolje. Samo se na vrijeme sjetite da ih ne bacite, već ih ostavite u posudi da odstoje na zraku kako bi se osušile (ne treba im dugo da se osuše). Zatim ih u mužaru ili uz pomoć velike žlice usitnite. To je ekonomičan i ekološki prihvatljiv način da poboljšate tlo u svom vrtu i pomognete svojim biljkama da napreduju.

Korištenje ljuski jaja u vrtu može biti korisno na nekoliko načina:

1. Kao prirodno, organsko gnojivo

Zdrobljene ljuske jaja izvrstan su izvor kalcija i drugih minerala koji mogu pomoći u obogaćivanju tla. Jednostavno zdrobite ljuske jaja u male komadiće i umiješajte ih u zemlju. To može poboljšati strukturu tla i osigurati esencijalne hranjive tvari za rast biljaka.

2. Prirodno suzbijanje štetočina

Oštri rubovi zgnječenih ljuski jajeta mogu pomoći u odvraćanju puževa i drugih štetočina s mekim tijelom (velikim i malim) od grickanja vaših biljaka. Napravite barijeru oko osjetljivih biljaka kako biste ih zaštitili. Osim toga, mnogi nametnici ne vole miris bjelanjka što ih čini odličnim prirodnim rješenjem.

3. Pokretanje sjemena

Ljuske jaja mogu biti biorazgradivi spremnik bogat hranjivim tvarima za klijanje sjemenja. Napunite pola ljuske jajeta supstratom i posadite sjeme. Nakon što su sadnice spremne za presađivanje, možete posaditi cijelu ljusku jajeta izravno u zemlju jer će se ljuska razgraditi i dati tlu dodatne hranjive tvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 22:47