Estetska vrijednost također je još jedna kvaliteta ljekovitih i začinskih biljaka čija struktura, izgled i miris oplemenjuju vrtnu vizuru. Trajnice poput lavande, smilja ili miloduha mogu se koristiti za obrubljivanje staza i niskih živica. Menta će privući pažnju svojim tamnozelenim listovima snažnog aromatičnog mirisa, a biljke kao što je kadulja isticat će se u gredici svojim atraktivnim listovima srebrnaste boje.
Donosimo tri uradi sam projekta koja možete već danas brzo i lako primijeniti u svom zelenom raju. Sve tri radnje pomoći će vam da rezultat bude predivna začinska čarolija kojoj će se svi diviti.
Pretvorite staru košaru u dekorativni element u vrtu
Umjesto da završi u smeću, stara pletena košara može se vrlo lagano pretvoriti u funkcionalnu teglu za uzgajanje začina.
Kada se odredi pozicija u vrtu, dno košare ispuni se suhim granama koje će spriječiti ispadanje zemlje kroz potrgano dno.
Košara se zatim stavi u rupu u koju je prethodno stavljena zemlju od kopanja.
Zadnji korak je sadnja začinskih biljaka, mi smo se odlučili za kadulju postavljenu u centralnu poziciju okruženu timijanom, čije će grane s vremenom padati preko ruba košare.
Sadnja biljaka koje se brzo šire
Ako sadite biljke koje se brzo šire, poput mente ili vlasca, možete ograničiti njihovo invazivno širenje uzgajajući ih u ukopanim posudama. Tehnika je prilično jednostavna, a sve što je potrebno je plastična boca od 5 ili 10 l, kojoj će se prethodno skalpelom izrezati grlo i dno boce.
Kad je boca pripremljena, iskopa se rupa dovoljno velika za smještaj posude koja se do polovice ispuni kvalitetnom vrtnom zemljom ili mješavinom humusno ilovastog tla i komposta.
Posadite biljku, odnosno vlasac i dobro zalijte vodom. Svakoga proljeća presadite i zamijenite zemlju u posudi.
Prije sadnje dobro namočite biljke
Zemlju u teglama potrebno je prilikom sadnje temeljito zaliti, kako bi mogli prilikom presađivanja lakše raspetljati korijenov sustav biljke. Kupljene sadnice iz rasadnika vrlo često su prerasle teglu u kojoj se nalaze, pogotovo ako već dulje stoje na polici, zbog čega je korijen čvrsto oblikovan i ispunjuje cijelu teglu.
Kako prilikom odvajanja tegle i biljke ne bi došlo do pucanja korijena potrebno je uroniti cijelu teglu u vodu sve dok supstrat do kraja ne upije vodu.
Foto: Berislava Picek/Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....