Zdravi obrok za sve!

Malo povrće. Ili kako najbolje pomoći svom organizmu

Proljeće je idealno vrijeme za čišćenje organizma. Naučite kako izbaciti iz tijela toksine, i napuniti ga vitaminima i mineralima. Najbolji način za to? Uzgoj klica, mikro i baby povrća. Donosimo sve što trebate znati o tome

S dolaskom proljeća svi se osjećamo pomalo usporeno i tromo. A da ne spominjem onu „izdajicu“ od kazaljke na vagi, koja vjerojatno pokazuje koji kilogram više.

Iako je vani još hladno, tko vas sprječava da napravite mini vrtove u svojim kućama. Učinite nešto da izbacite sve one toksine i napunite organizam vitaminima i mineralima, koji će vam pomoći da vratite liniju i ponovo zabljesnete. Predlažem da se pozabavite uzgojem klica, mikro i baby povrća.

Znate li uopće što je to?

Sa klicama smo svi već dobro upoznati, kao i sa baby povrćem, koje često susrećemo na policama naših trgovina. Ali mini povrće? Moram priznati, nisam ni sam znao za to, dok nisam upoznao g. Marijana Butkovića (slika kliconoša 19). Mogu samo zaključiti da „ljudi uče dok su živi“. Iako nepoznat u vrtlarskim krugovima, g. Butković je itekako vrijedan „vrtlar“, poznat u gastro svijetu. Naime, zajedno sa svojom suprugom, na 17-tom katu u neboderu na zagrebačkim Srednjacima uzgaja upravo mikro povrće.

Objasnio mi je osnovnu razliku.

Stoga sam vam u ovom članku odlučio podijeliti s vama ono što sam usput naučio istražujući materijale za ovu temu, i objasniti razlike između klica, mikro-povrća i baby povrća.

KLICE

Ljudi u drevnoj Kini poznavali su ih već prije 5000 godina, a spominjane su i u Knjizi o Danijelu u Bibliji. Radi se o namirnicama iznimne hranjive vrijednosti, koje su neprocjenjiv izvor vitamina, minerala i vlakana. Jedu se cijele, u svježem obliku, ili termički obrađene.

U medijima se u posljednje vrijeme sve više piše o njihovoj izvanrednoj hranjivoj vrijednosti. A, moram priznati primijetio sam da su ih i naši sugrađani počeli prihvaćati i uvrštavati na svoje jelovnike, ako ništa drugo, barem kao zgodnu, jestivu dekoraciju.

Važno je informirati se, kako biste saznali više o upotrebi pojedine vrste klica.

Možete ih nabaviti već isklijane u nekoj od trgovina „zdravom hranom“, a možete ih isklijati i sami. Važno je da nabavite sjeme iz ekološkog uzgoja, koje nije tretirano kemikalijama. To možete ponovo učiniti u nekoj od trgovina „zdravom hranom“ ili u nekom od vrtnih centara.

UZGOJITE SOJINE KLICE ZA PAD THAI
  • Sjemenke soje stavite u posudu sa vodom i ostavite da odstoje preko noći, kako bi dobro upile tekućinu.
  • Slijedećeg dana ih dobro isperite, pa uklonite oštećene sjemenke.
  • Nakon toga stavite nabubrene sjemenke u sito za tjesteninu, pa prekrijte plastičnom folijom, koju prekrijte kuhinjskom krpom, kako svjetlost ne bi dopirala do sjemenki.
  • Nekoliko puta dnevno, pažljivo uronite cjedilo sa sjemenkama u posudu s vodom, kako bi se sjeme dobro ispralo.
  • Nakon nekoliko dana uočiti ćete prve znakove klijanja.
  • Nakon, otprilike tjedan dana uočiti ćete listiće. Klice su spremne za kuhanje.
RECEPT: PAD THAI

(Hrvatsko-Tajlandska verzija)

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 300 g pilećih prsa
  • 1 crveni luk
  • Pola žličice čili papričice
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1 žličica šećera
  • 100 g feta sira šaka svježih sojinih klica
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 2 žlice umaka od kamenica
  • 250 g tanjih rižinih rezanaca
  • 2 jaja
  • 100 g sjeckanog kikirikija
  • 1 limeta
  1. Prije nego što krenete pripremati pad thai, pripremite staklaste rezance na način da ih potopite u proključalu vodu, ugasite vatru i ostavite ih da odstoje u vrućoj vodi.
  2. U wok tavi, na maslinovom ulju prepržite nasjeckani luk sa žličicom šećera i čili papričicom. Kada postane „staklast“, dodajte nasjeckani češnjak i pileća prsa nasjeckana na kockice.
  3. Kada se meso „zažari“, dodajte sojin umak, umak od kamenica (možete ih nabaviti u gotovo svim velikim trgovinama ili trgovinama azijskom hranom) i sok od polovice limete.
  4. Nakon toga dodajte šaku svježih sojinih klica.
  5. Kada se lagano preprže, dodajte feta sir narezan na kockice i polovicu sjeckanog kikirikija.
  6. Zatim umiješajte ocijeđene rezance, pa dodajte jaja.
  7. Prilikom dodavanja jaja, iznimno je važno da to radite na visokoj temperaturi kako bi došlo do pravilnog povezivanja jaja i rezanaca. Pri tome je važno da stalno miješate, kako vam pad thai ne bi zagorio.
  8. Kada se sastojci povežu, odmah poslužite na tanjure. Posipajte drugom polovicom kikirikija i poškropite ostatkom limete.

Dobar tek!

UZGOJ MIKRO POVRĆA

Neki uzgajivači navode da ukoliko želite uzgajati mikro povrće, važno je da proučite koje su zimske, a koje ljetne sorte. Naime, ne uzgajaju se u istim temperaturnim uvjetima. Recimo, mikro repu ćete uzgojiti na 24°C, u polusjeni, posebice ljeti. Za razliku od nje kres (vrsta salate) će proklijati na 18 stupnjeva već za 1-2 dana. Za mrkvu, koja je ljetna sorta, trebat će vam 7 dana i temperatura od 24°C. Crveni kupus proklije za 3-4 dana.

  • Za uzgoj mikro povrća najbolje je tankim slojem supstrata za sjetvu ispuniti plitke posude, otprilike 1 cm supstrata.
  • Potom prekrijte u potpunosti površinu supstrata sjemenom. A zatim prskalicom obilno zalijte, kako bi sjeme upilo dovoljnu količinu vlage.
  • U daljnjim zalijevanjima (prskanjima vodom), budite pažljivi kako sjeme ne bi navuklo plijesan.
  • U početnoj fazi razvoja, prekrijte posudu poklopcem ili folijom kako biste osigurali mikroklimu pogodnu za isklijavanje, jer nakon sjetve sjeme niste prekrili supstratom. Možete ih otkriti nekoliko puta dnevno kako biste orosili prskalicom.
  • Nakon nekoliko dana, kada primijetite klijance, otvorite i izložite svoje mikro povrće svjetlu. Ta faza razvoja traje sve do berbe. Kada uočite da je vaša mikro povrtnica razvila dvije supke između kojih se nalazi začetak prvih pravih listova, znati ćete da je vrijeme za berbu. Uzmite obične škare i odrežite biljčice iznad razine supstrata. Operite ih pod mlazom vode i jedite.

MIKRO POVRĆE (Mikrogreens)

Mikro povrće se, za razliku do klica, uzgaja u supstratu, a mlade biljčice se ne koriste cijele, kao klice, nego se režu škarama. U toj fazi razvoja biljke još koriste energiju za rast iz klice pa imaju otprilike 4 puta više vitamina od “odraslog” povrća.

Okus mikro povrća, kao i klica je nevjerojatno intenzivan. Probate li svježi klijanac rikole, brokule, rotkve i slično, osjetit ćete intenzitet okusa. Takva rotkvica je ljuća, radič gorči, a mrkva slađa. Zato u pripremi jela s mikro povrćem nije potrebna velika količina da bismo postigli izvanredan efekt.

JESTE LI ZNALI

Pšenična trava, koja se uzgaja kao mikro povrće se smatra izuzetno ljekovitom. Naime, česta je u prehrani sportaša, kao energetski napitak. Smatra se da ima antibakterijsko djelovanje, uravnotežuje šećer, obnavlja jetru. A prema nekim izvorima, takva „nerazvijena“pšenica ne sadrži gluten.

Što se može uzgajati kao mikro povrće ili klice:

  1. Blitva
  2. Mrkva
  3. Repa
  4. Cikla
  5. Kres
  6. Raštika
  7. Brokula
  8. Suncokret
  9. Bosiljak
  10. Gorušica
  11. Pšenica
  12. Kupus
  13. Rotkvica
OPREZ!

Biljke iz porodice Solanaaceae (rajčica, paprika, patlidžan) nisu pogodni za uzgoj kao klice ili mini povrće! Naime, same stabljike sadrže alkaloide koji su toksični.

BABY POVRĆE

Znate, naše bake su nekada pokušavale uzgojiti što veće primjerke povrtnica. Međutim, trendovi se mijenjaju, pa tako gastro potražnja diktira neke trendove, koje mi vrtlari i uzgajivači pokušavamo slijediti. Tako da na policama naših trgovina sve češće možete primijetiti mini ili baby povrće. Radi se o potpunosti dozrelom minijaturnom/patuljastom povrću ili nedozrelim ubranim plodovima.

Smatra se da je sve započelo pojavom sitnih sorti rajčica poput cherry, koje su izazvale veliku potražnju. Zatim je uslijedio minijaturni krumpir, pa baby mrkva koja je za kratko vrijeme postala jako popularna kao zdrava grickalica. U posljednje vrijeme, mogu se pronaći poriluk, mladi luk, karfiol, brokola, pa čak i špinat.

Mini povrće je dekorativno i atraktivno na tanjuru, stoga ne čudi da ga obožavaju ga u luksuznim restoranima. Također, privlačno je i djeci koja ćete možda na ovaj način lakše zavoljeti povrće.

JESTE LI ZNALI

Smatra se da je „baby mrkve“ izumio američki poljoprivrednik Mike Yurosek. Naime, 1986.godine, supermarketi diljem SAD-a otkupljivali su isključivo mrkve „savršenog izgleda“. U pokušaju da spasi svoj „nesavršeni“urod, ubacio je mrkve u industrijski rezač povrća. Smanjene na svega 5cm i ispolirane, počeo ih je prodavati u svojoj trgovini. Postale su veliki hit.

KLICE – uzgajaju se isključivo na vodi, jedu se cijele.

MIKRO POVRĆE (mikrogreens) – poput klica, ali se uzgajaju u supstratu i režu

BABY POVRĆE - u potpunosti dozrelo minijaturno/patuljasto povrće ili nedozreli ubrani plodovi.

IZRADA MINI PLASTENIKA ZA UZGOJ KLICA

1. Potrebni su vam:

  • prozirna plastična kutija s poklopcem (koristi se u slastičarnicama za transport kolača, a može se kupiti i u velikim trgovinama hranom),
  • manja plastična posuda (možete koristiti kutiju u kojoj ste kupili povrće ili meso, važno je da stane u kutiju sa poklopcem, koju ćete potom moći zatvoriti),
  • skalpel,
  • škare,
  • daska za rezanje,
  • mrežica ili gaza,
  • pištolj s plastikom za lijepljenje
  • sjemenke

2. Uzmite manju kutiju, položite je na dasku za rezanje, pa skalpelom izrežite dno posude

3. Nakon toga stavite mrežicu preko dna posude i izrežite je škarama, tako da prekrije dno. Ja sam koristio mrežicu za komarce, koju možete nabaviti u nekom vrtnom centru, važno je da je gusta, kako vam sitnije sjemenke ne bi prolazile kroz nju.

4. Izrezana mrežica mora prelaziti preko rubova dna kako biste je mogli u slijedećoj fazi zalijepiti na poleđinu izrezanog dna. Mrežicu ćete najlakše zalijepiti sa tkz.“glue-gun-om“ („pištoljem“ u koji se stavljaju plastične patrone, a može se kupiti u gotovo svakoj papirnici).

5. Nakon toga posipajte željene sjemenke po mrežici, i isperite pod mlakom vodom. Posudicu sa sjemenkama položite u posudu s poklopcem, zatvorite i stavite na svijetlo mjesto u sobi ili kuhinji.

Sjemenke je potrebno nekoliko puta dnevno ispirati i to na način da uklonimo višak vode(kako korijenčići ne bi počeli trunuti), a pri tome ne ozlijedimo mlade klice, koje su iznimno nježne. Iz tog razloga smo napravili posudu poput sita, kojeg vadite iz klijališta (posude sa poklopcem), i nježno uronite u neku posudicu s vodom , te na taj način ispirete. Posuda s poklopcem služi da održava određenu mikroklimu sa velikom količinom vlažnosti, koja će ubrzati rast i razvoj vaših klica.

Postoje klice koje možete jesti svježe (slike klice kovach 9,10) i one koje se morate termički obraditi prije uporabe.

VAŽNO!

Ukoliko koristite posude u kojima ste kupili povrće, meso ili nešto drugo, bitno je da ih temeljito očistite i operete, pa čak i dezinficirate, posebice ukoliko uzgajate klice za izravnu upotrebu (bez kuhanja).

Ukoliko vam se klice svide, pokušajte nabaviti staklene posude, u nekoj od trgovina „zdravom hranom“. One su nešto skuplje, ali su trajnije, lakše se održavaju i pogodnije su za ekološki uzgoj.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. studeni 2024 05:44