ma daj?!

‘Moje cvijeće je bilo osušeno i venulo, a danas je predivno i jako. Ne vjeruju mi kada kažem da sam na listove samo utrljavala ovo...‘

 /SHUTTERSTOCK

Lucy iz Irske otkrila je u jednoj Facebook grupi što je vidjela prije nekoliko godina kada je radila u jednom restoranu, a to otkriće joj je, kako je sama rekla, promijenilo život iako je naizgled benigno. Naime, jedne večeri vidjela je kako njezin šef izlijeva ostatke piva iz boca u kantu i predaje spremačici koja je nakon nekoliko dana s time oprala lišće na fikusima i palmama koji su krasili restoran.

-Kada sam je upitala zašto pivom zalijeva biljke, nasmijala se i rekla da je to stari trik i da s uvijek na cvijeću i biljkama vidi koje su zalijevane pivom, a koje ne. One koje su zalijevane pivom redovno su ljepše, veće i jače - objasnila mi je.

image
/SHUTTERSTOCK

Kada mi je omiljena biljka tj. orhideja počela venuti, sjetila sam se, govori Lucy, tog trika i umjesto da bacim biljku, kako su mi svi savjetovali, dala sam joj posljednju šansu i svaki dan redovno trljala lišće pivom.

- Doslovno je oživjela pred mojim očima. Prije ružna hrpa osušenog lišća, a sada plemeniti cvijet. Zahvaljujući pivu ponovno lijepo cvate - oduševljeno je rekla Lucy koja preporučuje svima da ne odustaju od svojih uvenulih zelenih prijatelja nego da probaju s utrljavanjem piva na lišće, posebice ako vam vene orhideja.

-Prijateljica mi je kasnije ispričala da je dobila na dar prošle godine orhideju i da je cvjetala oko 4 mjeseca. Bila je nevjerojatna i svi su joj se divili. Ali kad su cvjetovi odjednom otpali, orhideja je počela izgledati stvarno grozno, pa ju je podrezala i njegovala kako su joj govori iskusni vrtlari, ali ništa nije pomagalo. Onda joj je baka rekla za trik s pivom i odlučila ga je isprobati. Nakon nekoliko dana smežurano lišće se oporavilo i krenuli su znaci novog cvjetanja. Pravo čudo - sa smiješkom je ispričala Lucy.

image

/SHUTTERSTOCK

Što vam točno treba za ovaj postupak?

- nerazrijeđeno pivo

-pamučni štapić

Postupak:

Ulijte pivu u malu zdjelicu, namočite vatu i samo pređite orhidejama preko listova – nježno okrznuvši površinu. Isto vrijedi i za listove drugih vaših uvenulih biljaka i cvjetova.

Ne morate to raditi svaki dan, dovoljno je svaka 2-3 dana).

image
/SHUTTERSTOCK

Nakon otprilike dva tjedna primijetit ćete čvrsti listove i puno ljepše boje vašeg zelenog prijatelja. Nakon nekog vremena vidjet ćete i nove pupoljke, prenosi Jedna istina.

Zašto to djeluje?

Pivo ima šećera i vitamina B i D, koji su kao stimulans života za biljke i cvijeće, posebice orhideju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:17