Naša suradnica, poznata gastro novinarka Mateja Domitrović, otkriva vam koja sve ukusna jela od šljiva možete pripremiti u svojoj kuhinji. Donosimo četiri sjajna recepta od kojih su neki potpuno iznenađenje i navest će vas da ovo voće počnete promatrati na sasvim drugačiji način. Od nje se ne pripremaju samo slatka jela, nego može biti sastojak i nekih slanih
Otkad znam za sebe u našoj se kući uvijek kuhao pekmez. Nikada u špajzi nije bilo ničeg kupovnog, usudit ću se reći umjetnog, samo ono što su pripremale moje mama, baka, teta i sestrična, a taj ritual prenijele su i na mene. Zato ništa drugo nije uz bok domaćem pekmezu od marelica, šljiva i drijenka. Probala sam i neke kupovne tegle, u nedostatku domaćih, kad bi se pojavila želja za palačinkama koje jedem s pekmezom ili orasima, ničim trećim. Sve druge moderne kombinacije, uključujući i čokoladne namaze, nimalo me ne uzbuđuju. Staromodna sam domaćica kojoj šnita kruha s putrom i pekmezom, dobra prhka voćna pita, štrudla i salenjaci znače više od bilo kojeg kolača ili torte. Ne volim komplicirati sa slatkim, a i nekako se uvijek vraćam dobro poznatim, dragim mi okusima, pogotovo pekmezu od šljiva.
Šljive su voće iskoristivo u svim mogućim kombinacijama slatkih i slanih jela, i svježe i suhe, kuhane, pečene i grilane. Nezaobilazne su u buhtlama, knedlama, pitama, u pašticadi i raznim mesnim umacima, a odlične i u slanim marmeladama uz mesna pečenja, salatama, rižotu, sladoledu. Važno je naglasiti da šljive sadrže jako puno vitamina C pa upravo zbog njega imaju izraženo antioksidativno djelovanje koje je čak i do šest puta jače kod suhih nego kod svježih plodova. Izvrsne su za probavu, kosti, kožu i srce, reguliraju šećer, a limunska kiselina koju sadrže sprečava grčeve i podiže umorno tijelo.
Sasvim dovoljno razloga da nabavite koju kilu, nauživate ih se, dio pospremite u zamrzivač, dio iskoristite za kolače dok im je sezona, a dio ukuhate u pekmez i kompot. Naravno, nikad nije naodmet ni koja boca domaće šljivovice koja također ima svoju primjenu u kuhinji. Primjerice, za pripremu pisanice Stubica i, naravno, za nazdraviti. Što se tiče kuhanja i pečenja sa šljivama, sve su dobre i iskoristive (a ima ih navodno više od 2000 vrsta), no poželjnije su zrelije, ne potpuno meke kao za pekmez, no nikako ne i zelene jer im okus tada nije onaj pravi, a i nisu neka sreća u kolačima. To govorim jer sam imala neuspjeh s kolačem čiji je recept u ovom editorijalu, a ispekla sam ga mnogo puta. Što se dogodi? Šljive se ne ispeku, ne puste sokove, ne omekšaju i ne prožmu kolač, nego ostanu tvrde i kuhane, a tijesto se natopi vodom i raspada. Takve nezrele šljive najbolje je ostaviti u zdjeli da malo dozru. No polako, mic po mic, za početak, skuhajte pekmez i pospremite nekoliko paketa knedli sa šljivama za hladne dane. A onda, imate li mogućnosti, posadite jednu voćku i gostite se svojim bistricama ili nekom drugom sortom cijeli život.
Recepti za pet
Salata s grilanim šljivama
Salata od šljiva? I to kakva. Osim šljiva, potrebno je tek koliko cherry rajčica i bilo koja lisnata salata...
• 4-6 šljiva
• 1 rajčica ili nekoliko cherry rajčica
• bilo koja lisnata salata; zelena, špinat, rikula…
• malo nasjeckanog vlasca
Za dresing:
• 1 žlica meda
• 1 žlica senfa s gorušicom ili gorušica u octu
• jabučni ocat
• maslinovo ulje
• sol
• papar
Šljive prepoloviti isto kao i cherry rajčice pa ih ispeći na gril tavi na jačoj strani s obje strane. Pomiješati sve sastojke za dresing da se dobije jednolična tekućina. Povrće narezati, preliti dresingom i lagano promiješati. Na kraju na vrh staviti ostatak grilanih šljiva.
Kotleti s marmeladom od luka i šljiva
Svinjski kotleti s kosti
• svinjska mast
• bijelo vino
• sol
• papar
• nekoliko češnjeva češnjaka
Za marmeladu:
• 2 ljubičasta luka
• 4 do 6 šljiva
• 2 žlice aceta balsamica
• 1 žlica smeđeg šećera
Kotlete posolite i poparite, stavite u tavu pa ih na svinjskoj masti zapecite s obje strane. Kad pozlate, podlijte bijelim vinom i dodajte malo vode, pustite da vino ishlapi pa poklopite i ostavite da se krčkaju na laganoj vatri oko 45 minuta. Ubacite u tavu i nekoliko cijelih oguljenih češnjeva češnjaka.
Priprema marmelade: luk ogulite, prerežite na pola i narežite na ploške. Zažutite ga na maslinovu ulju pa podlijte da ne izgori i nastavite pirjati. Kad je luk na pola omekšao dodajte narezane šljive, aceto balsamico i šećer. Kada šljive omekšaju i sve se lijepo spoji i ugusti maknite s vatre, posolite i malo popaprite. Šećer i aceto balsamico dozirajte po ukusu.
Kolač sa šljivama
• 1,5 kg šljiva
• 250 g brašna (ja stavim oko 150 do 180 glatkog, a ostalo oštro, no i samo s glatkim će biti dobro)
• 100 g šećera
• 150 g maslaca
• 1 jaje
• ½ žličice soli
• 1 žličica vanilije
• ½ žličice cimeta
Za posip:
• 150 g brašna
• 100 g šećera
• 150 g maslaca
• 250 g badema
• 1 žličica cimeta
• ½ žličice soli
U zdjelu staviti brašno, šećer, sol, cimet, vaniliju, promiješati, dodati jaje i nasjeckan hladni maslac. Izraditi tijesto rukama dok se maslac pod prstima ne otopi i tijesto ne bude kompaktno. Formirati valjak ili kobasicu od tijesta, omotati prozirnom folijom i staviti ga u hladnjak, najbolje preko noći ili barem 2 do 3 sata, a ako vam se žuri, stavite ga kratko u zamrzivač. Za posip pomiješate polovicu badema s ostalim sastojcima s time da maslac mora biti hladan. Izradite rukama, stvarat će se grudice i to je ono što trebate dobiti. Stavite ga u hladnjak kao i tijesto. Tijesto režite na šnite pa ih poslažite na dno kalupa i onda prstima utisnite da spojite cijelu površinu. Tijesto treba biti povišeno na stranicama kalupa kao da radite zdjelu. Izbockajte ga vilicom pa poslažite u krug šljive. Nikad ih nije previše! Pospite posipom, a na vrh ostatak badema. Pecite na 180 stupnjeva oko 45 do 55 minuta ovisno o pećnici.
Pekmez od šljiva
Šljive za pekmez moraju biti potpuno zrele i mekane. Ako su dovoljno slatke, pekmez kuham samo od šljiva bez dodavanja šećera. Prijašnjih godina imala sam sreću pa sam pekmez doslovno kuhala bez ikakvih dodataka - u njemu nema ničega osim šljiva, ni šećera, ni ikakvih drugih začina, ni konzervansa.
Dakle, šljive oprati, prepoloviti i staviti u širok lonac, ako bude potrebno možete uliti malo vode, no to ćete procijeniti kada vidite koliko će šljive same pustiti tekućine. Kuhati uz povremeno miješanje na početku, a kasnije, kad se pekmez počne zgušnjavati, uz stalno miješanje na laganoj vatri. Ja pekmez ne pasiram jer me kožica ne smeta, a ona se i nekako izgubi duljim kuhanjem. Pekmez staviti u sterilizirane staklenke i čuvati na hladnijem mjestu. Meni se nikada tijekom godine nije pokvario.
Foto: Berislava Picek/Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....