PRIRODNI ANTIBIOTIK

Ne bacajte ljuske češnjaka! Kad shvatite koliko su vrijedne stalno ćete ih koristiti

 /SHUTTERSTOCK

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog intenzivne arome i okusa, češnjak se ne koristi kao povrće u užem smislu, ali prije svega kao dodatak mnogim jelima. Prema svom sastavu ima visoku nutritivnu vrijednost. Sjemenka češnjaka sadrži vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale: natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, željezo, sumpor. Glavni vitamini prisutni u češnjaku: karoten, vitamina E, B1, B2, B3 i vitamin C. Zdravstvenu vrijednost mu daje eterično ulje koje sadrži sumpor (okus i miris) i biljni antibiotik - alicin, prenosi Agroklub.

Većina nas obično nakon što oguli češnjak njegove ljuskice baci u smeće, to je uobičajen proces jer zapravo malo tko zna koliko one mogu biti korisne. Ljuska češnjaka bogata je antioksidansima. Zato je odlična za imunitet i ima antikancerogena svojstva. Mnogi stručnjaci se slažu da ljuska ima više vrijednih materija od samog češnjaka. Bogata je i specifičnim flavonolima koji snižavaju krvni tlak i sprječavaju taloženja na arterijama. Sadrži i puno vlakana. Svi ovi sastojci odlični su za zdravlje srca, probavne probleme i snižavanje kolesterola, te nekih tipova karcinoma. Prilikom korištenja ljuske češnjaka pazite da ona bude organska, jer ćete u protivnom unositi pesticide u ishranu.

Prema pisanju portala Zdravsvet ljuske su dobre prvenstveno za juhu. Jednostavno ih dodajte svim sastojcima za juhu i skuhajte. Nakon kuhanja procijedite juhu. Ako se bojite prejakog ukusa, dodajte samo žličicu do dvije ljuski, a ako volite jak ukus češnjaka možete staviti i cijelu šaku.

Juhu možete skuhati i samo od ljuski češnjaka. Gotova je već za 10-15 minuta nakon što voda zavrije. Tečnost koju ovako dobijete možete iskoristiti i za kuhanje riže ili dodatak raznim umaci, a možete je odmah pojesti kao juhu, uz dodatak rezanaca ili knedli po želji.

Svoje ljuske češnjaka nakon što ga očistite zato nemojte baciti, već ih stavite u vrećicu i iskoristite. Bacite samo one komade koji su prljavi.

Još ideja za korištenje ljuski:

Stavite ih u zamrzivač i iskoristite za gulaše i razna variva s povrćem.

Dodajte nekoliko cijelih češanja tijekom kuhanja i pojedite ih, sugeriraju stručnjaci. Možete ih peći s krumpirima i mesom ili dodati u variva poput.

Možete napraviti i čaj – stavite ljuske češnjaka u kuglicu i uronite u kipuću vodu. Ostavite par minuta.

Ispecite češnjak u ljusci i dodajte jelima. Cijele glavice češnjaka, nakon što ste skinuli prve prljave slojeve ljuske, umotajte u alu-foliju i pecite u pećnici 40-ak minuta na 180 stupnjeva. Tako ispečenog možete ga čuvati u hladnjaku do sedam dana ili u zamrzivaču do šest tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2024 11:59