ljetne namirnice

Ne hidratizira samo lubenica, postoje čak i bolje opcije: ovo je hrana koja će vas održati na životu tijekom vrućih dana

 /SHUTTERSTOCK

Hidratacija je ključni element za očuvanje zdravlja i vitalnosti tijela. Tijekom ljetnih mjeseci, osobito kada su temperature visoke i tjelesna aktivnost povećana, pravilna hidratacija postaje još važnija. Nutricionisti naglašavaju kako je pravilno održavanje ravnoteže tjelesnih tekućina ključno za optimalno funkcioniranje organizma. U ovom članku, istražujemo važnost hidratacije i kako prpoznati znakove dehidracije. Stoga je uz stalni unos vode dobro konzumirati i hranu koja hidrira jer dehidracija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Preporučena dnevna doza unosa vode je oko dvije litre, a organizam se može osvježiti i sljedećim namirnicama od kojih većinu vjerojatno imate u svom vrtu. Naravno, ako ste vrtlarica ili vrtlar.

Lubenica

Ljeto je gotovo nezamislivo bez hladne, sočne lubenice. Sadrži oko 95 posto vode pa je odlična za hidrataciju organizma. Osim toga, dobar je za probavu, a može i utažiti žeđ. Može se kombinirati s voćem, a od njega se mogu raditi različite vrste koktela i pića. A često se dodaje i slanim jelima, uz fetu i masline.

Krastavac

Poznato je da krastavac hidratizira i osvježava kožu, a isto je i kada se konzumira. Ovo povrće djeluje kao diuretik i održava ravnotežu vode i soli u tijelu, a postotak vode koji sadrži sličan je onom u lubenici. Nutricionisti navode da jedan krastavac dnevno može pomoći u hidrataciji organizma, a sadrži kalij, magnezij i mangan koji su ključni za dobro funkcioniranje organizma.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Jagode

Ljeto je nezamislivo i bez jagoda koje, poput lubenice i krastavca, sadrže preko 90 posto vode. Uz vodu, kroz jagode se u organizam unose i razni vitamini i minerali, kao i limunska, vinska i jabučna kiselina. Mogu se jesti same, u voćnoj salati, smoothiejima, kolačima, sa zobenim pahuljicama...

image
/SHUTTERSTOCK

Dinja

Gdje su lubenice, ima i dinja. Bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima te doprinosi općem zdravlju organizma. Sastoji se od oko 90 posto vode, bogat je kalijem i može se konzumirati na razne načine. Osim u salate, može se dodati i sladoledu, koktelu, jogurtu, prenosi Espreso.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Tikvica

Tikvice su popularno ljetno povrće koje sadrži oko 95 posto vode pa su savršen izbor za održavanje hidratacije tijela. Sadrže vitamin C koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i proizvodnji kolagena. Mogu se jesti svježe, pečene na roštilju, pržene, kao musaka, juha...

image
BRENT HOFACKER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA/BRENT HOFACKER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Rajčica

Jedna od najpopularnijih namirnica koje se nalaze u mnogim salatama je rajčica, koja sadrži oko 94 posto vode. Može se jesti svježa ili pripremljena na razne načine, a osim u salatama i jelima od rajčice, može se konzumirati i kao sok. Također, savršen je za one koji paze na tjelesnu težinu, jer je niskokaloričan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. rujan 2024 21:30