Nepravedno zapostavljen

Nekada je krasio svako dvorište, otporan je, a miriše čarobno: Simbol je sreće, predstavlja obiteljski sklad i zaštitnik je ljubavi

 MA LI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Turski karanfil iznimno je atraktivan cvijet koji je u posljednje vrijeme zapostavljen i rjeđe ga se viđa na terasama i dvorištima.

Turski karanfil je cvijet koji je nekada bio izuzetno popularan na našim prostorima. Gotovo da nije bilo dvorišta koje nije imalo ovaj raskošni primjerak neobičnog izgleda i zanosnih boja. Pridaju mu se brojna simbolička značenja. U Turskoj je simbol sreće, u Belgiji predstavlja obiteljski sklad, u Njemačkoj je simbol postojanosti, a u Španjolskoj je zaštitnik ljubavi.

image
ROMIRI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Turski karanfil ili turski klinčić (Dianthus barbatus L.) je višegodišnja biljka iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Rasprostranjen je u južnoj Europi i Aziji. Uzgaja se na cvjetnim gredicama ili u ukrasnim posudama. Bolje podnosi sunce nego sjenu pa odaberite mjesto koje je veći dio dana osunčano te vlažnu zemlju ili redovito zalijevanje. Podnosi vrućinu i suha ljeta iako generalno preferira hladniju klimu. Kako bi se potaknula cvatnja, ocvali cvjetovi se režu da biljka ne troši snagu na zametanje sjemena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. kolovoz 2024 10:00