ČETIRI ASA

Neki su za najbolji pomfrit, neki za pire, a neki za pećnicu. Koju sortu krumpira posaditi?

 /SHUTTERSTOCK

Želite posaditi krumpir, ali ne znate koja je sorta dobra za pomfrit, koja za pire? Je li bolja za pećnicu ili za "na lešo"? Evo kratkog vodiča kroz najpopularnije sorte.

image
/SHUTTERSTOCK

Desiree

Ova francuska sorta, koju često sade hrvatski vrtlari hobisti iznimno je zahvalna. Odlična je i kuhana i pečena i pržena. Prepoznaje se po tome što joj je meso žućkasto, a pokožica crvena.

image
/SHUTTERSTOCK

Russet Burbank

Ovaj veliki krumpir izduženog, cilindričnog oblika odličan je za nadjenuti špekom, sirom, mljevenim mesom... i ispeći u pećnici. Površina mu je smeđa, a meso svijetlo žuto. Dobar je i za pomfrit.

image
/SHUTTERSTOCK

Agata

Nizozemska sorta slatkastog okusa odlična za pire ili pećnicu. Ovaj krumpir ima okrugli oblik, a i meso i pokožica su žućkasti.

image
/SHUTTERSTOCK

Arizona

Arizona je na glasu kao rana sorta koja odlično podnosi proljetne mrazeve, a ima vrlo dobar prinos. Najbolja je za kuhanje (krumpir na lešo) i pečenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. studeni 2024 12:05