zeleni ljubimci i godišnji

Nema tko zalijevati vaše cvijeće dok ste na odmoru? Najbolje da ga ‘uspavate‘, tako se sigurno neće osušiti

 /SHUTTERSTOCK

Sezona je ljetnih godišnjih odmora, a prije nego što odete na duže putovanje, treba se pobrinuti za dosta toga. Osigurati stan, isključiti i zaključati sve, ali i osigurati da vaše biljke ‘prežive‘ vašu odsutnost. Ako ne možete osigurati da vam netko zalije biljke dok vas nema, ne brinite, nije sve izgubljeno. Postoji nekoliko trikova koji će pomoći da biljke budu lijepe i zdrave i da se ne osuše dok vas nema.

Zamračite stan

Biljke trebaju više vode što više prirodnog svjetla imaju. Kako biste smanjili njihovu potrebu, udaljite ih od izvora svjetlosti. Pomaknite ih prema unutrašnjosti sobe, spustite rolete gdje ulazi najviše svjetla, navucite zavjese. Ipak, pazite da biljkama ne uskratite svjetlost u potpunosti, prostorija ne smije biti potpuno mračna. Ako biljku zalijevate jednom tjedno i neće vas biti dva tjedna, maknite tu biljku dalje od prozora kako biste imali duži period između zalijevanja. Ali ako imate biljku koju zalijevate dva tjedna, ne morate je premještati, samo je zalijte prije odlaska.

Snizite temperaturu

Ako vam je ljeti u stanu jako vruće, a imate klima uređaj s timerom, namjestite ga tako da svaki dan nakratko rashladi prostoriju u kojoj se nalaze biljke. To će spriječiti isparavanje vode u ladici.

Dobro ih zalijte

Ako ćete biti odsutni tjedan dana ili manje, dovoljno je temeljito zaliti sobno bilje prije odlaska. Pustite da višak vode iscuri, tako da zemlja ostane vlažna, ali biljke ne stoje u vodi jer bi to moglo uzrokovati truljenje korijena. Sobne biljke otporne na sušu, poput sukulenata i kaktusa, dobro će izdržati tjedan dana bez vode. Ako ćete biti na dužem odmoru, postoji nekoliko načina kako zadržati vlagu u tlu: zemlju u posudi prekrijte vlažnim novinama ili krpom kako bi što duže zadržala vlagu, prenosi Najzena.

Stavite biljke na spavanje

Kako bi biljke trošile manje vode dok niste kod kuće, prije odlaska usporite njihov rast. To ćete učiniti tako da ih nekoliko tjedana prije odlaska prestanete prihranjivati, potom ih malo odrežete, uklonite suhe listove, a ako biljka cvate, možete joj odrezati cvijet ili pupoljke kako bi potrošila što manje energije, tj. voda za rast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. rujan 2024 13:45