Najam je 199 kuna mjesečno. Rekli su nam sve o ideji i cilju koje su željeli postići, a sudeći prema interesu javnosti, i brzo ostvarili
Zamislite ovo: nemate vrt ni vrtlarska znanja, ali ipak imate svoje domaće povrće. Upravo to je glavna ideja kreativnog tima Grunteka, odličnog novog projekta koji korisnicima omogućuje da unajme 40 m2 vrta i uz pomoć stručnjaka cijelu sezonu uživaju u domaćem proizvodu. Iza projekta stoje dva izuzetna tima koja je okupio Tino Prosenik, inženjer agronomije i CEO Yachtmaster Grupe. Zagrebački tim marketinga i komunikacija predvodi mlada i entuzijastična Mirta Alfirev uz veliku pomoć Lorene Kramarić u nabavi i Krešimira Dumanowskog u prodaji. Vrijedni tim poljoprivrednika lociranih u Čazmi predvodi Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara koji ima gotovo 20 godina poljoprivrednog iskustva.
Za početak pitamo pokretača kako uopće funkcionira Gruntek.
- Vrt na Grunteku unajmljuje se online, na www.mojgruntek.hr. Cijena najma iznosi 199 kn mjesečno, odnosno 2388 kn godišnje, a uključuje podizanje vrta od 40 m2, obradu tla te ekološki uzgoj i zaštitu uroda tijekom cijele sezone. Uspješnim najmom preusmjeravamo se na korisničko sučelje, gdje vlasnik vrta bira povrće koje želi posaditi - kaže Tino Prosenik i dodaje da onda prema popisu odabranog povrća tim poljoprivrednika organizira aktivnosti na vrtu.
- Postavljaju se ogradice, obrađuje tlo, podiže osam povrtnih gredica te postavlja tabla s imenom. U proljeće kreće sadnja, a sezona traje od travnja do listopada. Povrće se preuzima za vrijeme sezone, na tjednoj bazi. Tada nudimo mogućnost berbe uz edukaciju, opciju osobnog preuzimanja paketa s povrćem na Grunteku te dostavu na području Zagreba - objašnjava.
Dosad im se javilo oko tisuću potencijalnih vlasnika vrtova. Najčešće vrt unajmljuju Zagrepčani koji žele stalan izvor svježeg i domaćeg povrća iz kontroliranog izvora, ali i mjesto za odmor i bijeg od užurbanog života. Ako ste zainteresirani, najam je moguć do proljeća. Trenutačno poljoprivrednici rade na obradi tla, postavljanju ogradica te pripremi staklenika za uzgoj prvih presadnica. Početkom ožujka počinje prva sadnja, čime se zatvara najam za tu sezonu te otvaraju rezervacije vrtova za 2022. godinu. U ponudi je 15 vrsta povrća.
- Najtraženije su rajčice nakon kojih slijedi salata miks - puterica, kristalka i hrastov list te paprika miks - rog i babura. Ovakve smo kombinacije kreirali kako bi vlasnici vrtova na svojih osam povrtnih gredica mogli posaditi savršenu kombinaciju raznolikog povrća koja će im svaki tjedan uroditi idealnom količinom povrća za prosječnu tročlanu obitelj. Možemo reći da trenutačno imamo malu, ali dovoljnu ponudu povrća koje ćemo uzgajati isključivo ekološkim načinima. Ako nam vlasnici iskažu interes za proširenje ponude, ispunit ćemo njihove želje - kaže kreativna ekipa, a nas zanima kako su došli na tu sjajnu ideju.
- U novom smo smjeru zaplovili za vrijeme lockdowna. Nakon nekoliko mjeseci boravka u zatvorenom i sve veće želje za boravkom u prirodi, razvili smo ideju o Grunteku - vrtovima budućnosti koji će ostvariti želju svima onima koji žele imati svoje povrće, ali nemaju dovoljno znanja, vremena ili zemlje. U duhu vremena i u skladu s vlastitim uvjerenjima, prihvatio sam se posla: misija je bila omogućiti vlastiti vrt svima koji su trenutačno uvjereni da je to nemoguće. I tako je nastao Gruntek - prisjeća se Tino Prosenik.
Plan je obogatiti Gruntek dodatnim sadržajima edukativnog i zabavnog tipa, kao što su radionica eko uzgoja za djecu i odrasle, edukacije o najboljim načinima zdrave pripreme svježeg povrća. Cilj je otvoriti i piknik kutak koji će služiti za odmor i razmjenu iskustva, a možda i povrća.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....