BILJEŽIO SVAKI KORAK

Nevjerojatnu transformaciju vrta ovaj ‘Redditovac‘ uradio je sam, pogledajte koliko mu je trebalo

 VOJKO BASIC/CROPIX

Kad godine rada u vrtu urode jedinstvenim plodom, za vlasnike je to poseban ponos. Tako je ponosan bio i jedan Redditovac koji je svoju posvećenost uređenju vrta bilježio fotografiranjem iz godine u godinu, a promjena koju je zabilježio oduševila je sve na ovoj popularnoj forumskoj stranici.

Prvu fotografiju snimio je iste godine kada je kupio kuću. Tad se mogao vidjeti samo neugledni travnjak s ponešto grmlja koje je jasno ukazivalo da se ovim vrtom nitko prije nije previše bavio. ono što je uslijedilo kad je preuzeo ključeve je, s druge strane, svakako za pohvalu.

Već treće godine, nakon što je obnovio zemlju i posadio novu travu, na fotografiji se vidi novo cvijeće i mlado drveće uz rubne dijelove. Dvije godine kasnije, odnosno pet godina od preuzimanja vrta, tu je već puno više cvijeća i novih biljaka, a parcela je oplemenjena i malom kamenom stazom.

image
REDDIT

No, ovaj vrijedni vlasnik ni tu nije stao. Konačno, slika nakon sedam godina prikazuje puno raznobojnog cvijeća i vrlo malo neisksorištenog prostora na istoj parceli. "Kad smo se uselili prije sedam godina, naša parcela od tri četvrtine hektara bila je gotovo u potpunosti travnjak. Većinu smo zamijenili drvećem i gredicama s hranom ili cvjetnjakom i volim gledati kako raste" napisao je na temi na kojoj korisnici dijele svoja iskustva s okućnicom.

Ono što se na kolažu fotografija koji je podijelio s njima ne vidi je da se radi o obnavljanju vrta s autohtonim vrstama, pri čemu se ovakvav bogati cvjetnjak može dobiti uz minimalan budžet. Autohtonim biljkama, naime, nije potrebno toliko vode, gnojiva ili pesticida jer suposađene već kako djelomično prilagođene tom okruženju.

A da bi i vaš vrt u proljeće zablistao, u jesen ga je važno pripremiti za hladne zimske mjesece. Ovo se posebno odnosi na prirpemu zemlje. Naš suradnik, vrtlar Ivan Juratek detaljno je opisao kako to napraviti već sada, da biste u proljeće uživali i u plodovima i u samom cvijeću. Njegove savjete možete pročitati ovdje i prionuti poslu koji će vas dogodine nagraditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 06:54