ISPLATI SE

Novak Đoković svaki dan jede najskuplji med na svijetu napravljen od ove biljke

 AFP/LAZINGBEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

U svojoj knjizi "Serviraj za pobjedu" iz 2013. godine, Novak Đoković je otkrio da je novozelanski manuka med jedna od najvećih tajni njegove ishrane, prenosi Novi.ba. U knjizi piše da ga tenisač konzumira tako što svakog jutra pojede dvije žličice ovog meda uz veliku čašu vode na sobnoj temperaturi. Piše i da Đoković ponekad uzme med i tokom dana, kao i na terenu između setova.

Manuka med se dobiva od cvjetova biljke manuke, odnosno od grma koji raste na Novom Zelandu. Med je poznat po glavnom sastojku koji mu ujedno i diže cijenu - metilglioksal (MGO), supstanci snažnog antibakterijskog svojstva koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda. Zato se manuka meda smatra najzdravijim na svijetu.

image
MASHUK/GETTY IMAGES

Prema istraživanju njemačkih znanstvenika usporedbom uzoraka zaključeno je da najbolji manuka med sadrži od 38 do 761 mg/kg, dok običan ima do 5 mg/kg. Med koji sadrži puno ovog sastojka skuplji je od drugih. Naprimjer med sa 100 mg/kg košta oko 57 eura, ali cijena meda s 500 mg/kg metilglioksala iznosi više od 170 eura za pola kilograma. Razlika u količini ovisi od sezone i točnog porijekla, a najbolji je onaj s divljih područja Novog Zelanda.

Ipak, na tržištu se nalazi puno "lažnog" manuka meda. Stručnjaci savjetuju da se uvijek kupuje samo od certificiranih proizvođača.Pravi manuka med nosi oznaku UMF (Unique Manuka Factor) što u prijevodu znači "jedinstveni manuka faktor". Uz tu oznaku stoji i broj, a što je taj broj veći, veća je i kvaliteta meda, odnosno, sadrži veće koncentracije MGO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. srpanj 2024 14:19