Radovi u vrtu

Orezivanje u srpnju je važno kako bi vrt bio zdrav tijekom najtoplijih mjeseci u godini - što orezati

 JEAN-MICHEL GROULT/BIOSPHOTO VIA AFP

Rezidba je ključni vrtlarski posao koji se obavlja tijekom cijele godine, ovisno o tome što treba orezati. Prema riječima stručnjaka, hortenzije, glicinije i ruže su biljke koje se mogu orezivati ​​ovog mjeseca za održavanje zdravog cvjetnog ljetnog vrta.

- Započnite orezivanjem hortenzija uklanjanjem rascvjetanih cvjetova kako biste potaknuli novo cvijeće, rekla je Nadezhda Yaneva, stručnjakinja za vrtlarstvo i biljke u Fantastic Gardeners za Express.co.uk.

- Gliciniju također možete orezati tako da izrežete oštre zelene izdanke na oko pet ili šest listova kako biste pospješili bolje cvjetanje sljedeće godine.

image
ANTARESNS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kada je riječ o ružama, stručnjakinja je preporučila da uklonite sve mrtve cvjetove s ruža koje stalno cvjetaju kako bi izrasli novi cvjetovi i da se obavezno oreže malo iznad lisnog čvora.

- Što se tiče klematisa za sorte koje kasno cvjetaju, obrežite ih kako biste uklonili mrtve ili slabe izrasline, dodaje.

image
/SHUTTERSTOCK

- Razmotrite i zeljaste trajnice poput lavande – lagano ih orezujte nakon cvatnje kako biste održali oblik i potaknuli grmolik rast.

Penjačice i vinova loza također su "ključni" za srpanjsko orezivanje.

Obrežite bočne izdanke vinove loze na otprilike pet listova kako biste koncentrirali energiju biljke na proizvodnju ploda.

image
/SHUTTERSTOCK

Osim toga, stablima jabuka i krušaka potrebna je ljetna rezidba kako bi se ograničio rast i poboljšala kvaliteta plodova. Vrtlari bi se trebali usredotočiti na prorjeđivanje prenapučenih područja i uklanjanje mrtvih ili bolesnih grana.

image
/SHUTTERSTOCK

Koštičavo voće, poput trešanja i šljiva, mora se orezati nakon berbe kako bi se smanjio rizik od bolesti srebrnog lišća. Kad god se to dogodi, vrtlari bi trebali orezati stare plodove malina i kupina kako bi potaknuli novi rast za sljedeću godinu.

- Osigurajte da su škare za rezidbu i drugi alati čisti kako biste spriječili širenje bolesti i orežite ujutro ili kasno poslijepodne kako biste izbjegli najtopliji dio dana, koji može izazvati stres kod biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. kolovoz 2024 13:22