KAKVO JE TLO?

Orhideje trunu i ne cvjetaju zbog jednog osnovnog uvjeta kojeg svi previdimo

 /SHUTTERSTOCK

Briga za orhideju ponekad može biti zahtjevna – previše vode, premalo vode, dovoljno svjetla... ali postoji jedna greška koju mnogi rade zbog koje im ova bilja lako uvene. Što trebate imati na umu ako sanjate dobro održavane orhideje prekrivene cvijećem? Zaboravite na popularni supstrate za posude.

Orhideja je jedna od najspektakularnijih lončanica. Međutim, da biste uživali u njezinom lijepom, rascvjetanom obliku, morate joj osigurati odgovarajuće uvjete. Iznimno je važno biljci osigurati ispravnu kombinaciju zemlje za rast. Određena vrsta tla u kojem se uzgaja može pogoršati stanje orhideje. Nažalost, ovo je vrlo česta greška koju čine mnogi ljudi. O čemu se točno radi?

U svom prirodnom okruženju orhideje rastu na kori drveća — takve se biljke nazivaju epifiti. Iz tog razloga je iznimno važno osigurati im odgovarajuću kombinaciju za rast. Mnogi ljudi griješe koristeći univerzalni supstrat za posude za orhideje, na taj način orhideje nemaju odgovarajuću cirkulaciju zraka ili vlažnost.

Također, obična zemlja uzrokuje previše zadržavanja vode, što sprječava biljke da slobodno dišu i dovodi do truljenja korijena. Međutim, ako je već dodana u posudu pri samoj kupnji, vrijeme je da je se riješite prije nego što bude prekasno.

Dakle, koji je najbolji supstrat za orhideje? Portal Daily Wrap preporučuje mješavinu koja se sastoji od kore drveta, kokosovih vlakana, perlita i drvenog ugljena. Ovi dodaci podržavaju strukturu tla i time osiguravaju stabilnost korijena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 10:17