DAŠAK TROPA U DOMU

Ova sobna biljka krši pravila zalijevanja. Ako ju pravilno njegujete, nagradit će vas prekrasnim rastom

 /SHUTTERSTOCK

Dolaskom hladnijih kišnih dana polako se okrećemo sobnom uzgoju biljaka. Međutim, oni koji bi u svoje domove željeli unijeti dašak tropske ljepote, nerijetko ne mogu ispuniti stroge zahtjeve za potrebnom toplinom i osvjetljenjem. No, to ne znači da trebaju odmah odustati od svojih želja.

Djevojačka paprat, poznata i kao adiantum raddianum, mogla bi se pokazati kao njihov idealni zeleni ljubimac. Riječ je o biljci jedinstvenog, gotovo čipkastog izgleda, koja je naziv dobila zbog prekrasnih crnih stabljika nalik ljudskoj kosi koje su u kontrastu sa životopisnim zelenim lišćem, ali i činjenice da paprat ima sposobnost proizvesti vrstu ulja koje se može koristiti u izradi šampona. Za razliku od svojih rođaka, djevojačka paprat uspijeva i u hladnijoj klimi; treba joj djelomična ili puna hladovina, visoka vlažnost i temperature od 16 do 27 C. Vrste djevojačke paprati rastu diljem svijeta od Azije, preko Anda u Južnoj Americi do Kalifornije. Iako djevojačka paprat preferira bogato, duboko humusno tlo, poznato je da uspijeva i u područjima sa siromašnim tlom, pa čak i na okomitim stijenama ispod vodopada, što samo govori da joj je najvažniji izvor vlage.

Govorimo li o kućnom uzgoju, najzanimljivija je po tome što zapravo krši pravila kada je u pitanju njezino zalijevanje.

"Djevojačka paprat voli ostati konstantno vlažna oko korijena, i tu mnogi ljudi griješe s njom. Mnogi misle da je djevojačku paprat teško održavati, ali kao i kod svake biljke, ako joj date ono što voli uspjet će", rekao je Tony Le-Britton, stručnjak za uzgoj sobnih biljaka i autor knjige "Not Another Jungle" za Housebeautiful.com.

image
/SHUTTERSTOCK

Iako se većina savjeta oko uzgoja sobnih biljaka, među kojima je i djevojačka paprat, vrti oko plodnog, dreniranog tla i posuda s drenažnim rupama kako uslijed vodom natopljenog tla ne bi došlo do truleži korijena, Tony ima sasvim drugačiji pristup.

"Većina sobnih biljaka ima koristi od isušivanja tla između zalijevanja, ali ova biljka krši pravila i uvijek mora biti vlažna. Dobar je savjet da ju stavite na neko dostupno mjesto, tako da ju ne zaboravite provjeravati i zalijevati svakih nekoliko dana", dodao je.

Čim se gornji sloj tla počne sušiti, napomenuo je, vrijeme je za zalijevanje, ali ipak je potrebno izbjegavati natapanje tla vodom.

"Svakih nekoliko dana samo povucite lišće i provjerite površinu tla. Ako djeluje suho, temeljito ga zalijte po cijeloj površini", rekao je Tony koji i sam uzgaja djevojačku paprat, i to na način da drži više biljaka u jednoj posudi koja nema rupe za drenažu.

"To je još jedno pravilo kojeg se obično pokušavamo pridržavati kad su u pitanju sobne biljke. Većina sobnih biljaka svakako treba drenažne rupe kroz koje bi mogao protjecati višak vode, ali ako ih ovdje nema, stvarno pomaže zadržati taj dodatni dio vlage. A budući da sadimo više biljaka u jednu posudu i punimo je dodatnom zemljom, postoje dodatna područja za zadržavanje vlage na korijenju", pojasnio je.

Ako pak zaboravite zaliti svoju paprat, pa ona više ne izgleda ni zdravo ni sretno, ne očajavajte – nada nije izgubljena. Čak i ako vaša biljka postane suha, a lišće hrskavo, može se oživjeti.

"To nije nužno kraj njezina životnog vijeka", kaže Tony i dodaje kako se smeđe, hrskavo lišće nikad neće oporaviti, ali ako se lišće odreže, biljka će se brzo oporaviti s novim izdancima. Ali je od iznimne važnosti održavaju ju vlažnom.

Bitno je izbjegavati i slabo osvjetljenje, ali ju nipošto ne treba stavljati na najjače sunce. Rano ujutro ili kasno poslijepodne potrebno ju je staviti na mjesto gdje će dobiti izravno sunce na sat ili dva te joj osigurati neometan pogled na nebo. Također, osim redovitog zalijevanja istaknuo je i važnost upotrebe dodatnih hranjiva za biljku u vidu uravnoteženog vodotopivog gnojiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:36