JOŠ JE I UKUSNA

Ovaj divlji srodnik jedne od najpopularnijh žitarica u Hrvatskoj ima tolike zdravstvene prednosti da se prodaje i u ljekarnama

 /SHUTTERSTOCK

Riža je uz pšenicu najvažnija žitarica u prehrani ljudi u velikom dijelu svijeta. Najveći proizvođači ove žitarice su Kina i Indija. Malo je poznato da se riža, osim u tropskom i suptropskom području, može uzgajati i u umjerenom pojasu. U Europi se uzgaja na oko 640.000 hektara, a najveći proizvođači su Italija i Ruska Federacija, piše Gospodarski list.

Osim uobičajene bijele riže koja s najviše konzumira u našim područjima postoji još nekoliko vrsta, a to su smeđa, crvena i crna riža. Posebnu pozornost nam je privukla crvena riža koja nije baš popularna u našim krajevima i u jednom obliku se smatra korov, ali je vrijedna pažnje. Njezine zdravstvene dobrobiti su nevjerojatne. Prema portalu essanews crvena riža iznimno pomaže u snižavanju razine kolesterola, no to je samo jedna od njezinih jedinstvenih prednosti.

Crvena riža ima dugu povijest u kulturama jugoistočne Azije. U trendu je u Tajlandu, Indiji i Kini. U davna vremena crvena se riža smatrala hranom kraljeva i koristila se u vjerskim obredima. Ovu vrstu riže karakterizira tamnocrvena boja te izdužena i uska zrna. Njezin slatki okus ima nježnu orašastu notu i može se poslužiti topao ili hladan obrok, pa čak i u slatkoj varijanti. Dobro se slaže uz mesna jela, ribu, složence, salate i slastice. Često se koristi u azijskim kuhinjama kao alternativa bijeloj ili smeđoj riži.

Osim okusa, crvena riža cijenjena je i zbog svojih korisnih svojstava za zdravlje. Sadrži brojne vitamine B skupine, željezo, magnezij, mangan, dijetalna vlakna i antocijane. Prisutnost monakolina K snižava LDL, ili "loš" kolesterol, smanjujući rizik od ateroskleroze, koronarne bolesti srca, srčanog i moždanog udara.

Monakolin K nastaje tijekom fermentacije crvene riže gljivicom Monascus purpureus. Dobiveni kvasac koristi se u proizvodnji raznih medicinskih pripravaka. Fermentirana crvena riža može se pronaći u obliku tableta i kapsula u ljekarnama i online trgovinama dodacima prehrani.

Redovita konzumacija crvene riže poboljšava rad crijeva, zatvara crijeva, čisti i regulira rad crijeva, pospješujući metabolizam. Osim toga, smanjuje rizik od raka debelog crijeva i podupire gubitak suvišnih kilograma. Tvari u crvenoj riži pomažu smanjiti rizik od prekomjerne težine, pretilosti, dijabetesa i osteoporoze. Osim toga, prisutni antioksidansi usporavaju proces starenja organizma i štite od razvoja raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 11:51