Poznato je da jesen donosi mnoge jestive plodove i biljke, neki od njih rastu u divljini i šumi pa mnogi ljudi vole sami otići u potragu za raznom hranom od gljiva, kestena pa do ljekovitog bilja. Kako bi ovo bio uspješan posao nužno je znati razliku između otrovnih biljaka i jestivih. U ovom članku ćemo obratiti pozornost na uobičajenu zamjenu biljke mrazovca sa šafranom koja može uzrokovati ozbiljno ili čak smrtonosno trovanje, prenosi Anses.
Ozbiljno ili čak smrtonosno trovanje
Svake godine diljem svijeta centari za kontrolu trovanja i bolnice zabilježe na stotine slučajeva zamjene otrovnih biljaka s jestivim biljkama. Hrvatska nije izuzetak u ovoj ststistici, HGSS dosada je već nebrojeno puta pozivao na oprez, nakon što su se susreli s nizom slučajeva trovanja ovom biljkom.
Mrazovac (Colchicum autumnale) najčešće se miješa sa šafranom i zbog toga često može doći do trovanja pojedinaca koji dođu u kontakt s ovom biljkom.
Jedenje mrazovca može dovesti do ozbiljnog ili čak smrtonosnog trovanja, ovisno o količini progutanog lišća, koncentraciji kolhicina u biljci (koja jako varira) i je li u kombinaciji s određenim uobičajenim lijekovima (uključujući makrolidne antibiotike i antivitamin K), što može značajno povećati rizik od toksičnosti. Prve kliničke manifestacije su potencijalno teški probavni poremećaji (povraćanje i proljev), koji se javljaju nekoliko sati nakon ingestije.
Kako možete prepoznati mrazovac?
Mrazovac (Colchicum), biljni rod sa 60-ak vrsta iz por. ljiljana (Liliaceae). To su zeljaste trajnice s podzemnim gomoljem i vrlo kratkom stabljikom. U Hrvatskoj raste nekoliko vrsta, od kojih je najčešći jesenski mrazovac (Colchicum autumnale). Pripada skupini otrovnih ljekovitih biljaka. Raste na vlažnim travnjacima od nizinskih do planinskih područja kopnene Hrvatske. Cvate krajem ljeta i u jesen s cvjetovima sličnima šafranu. Ocvijeće im je suženo u dugu cijev u kojoj se, ispod površine tla, nalazi plodnica. U proljeće se pojavljuju listovi i plod, tobolac, na dršku ponešto iznad tla. Sjemenke imaju ljepljive bradavice pa se lako zalijepe za noge životinja i tako se šire. Sadrže vrlo otrovan alkaloid kolhicin, koji se mnogo rabio u genetici za izazivanje umjetnih mutacija biljaka jer uništava diobeno vreteno, piše na enciklopedija.hr.
Ako ipak idete u berbu divljih biljaka:
Nemojte stvarati pretpostavke: pobrinite se da znate koju biljku berete,
Nemojte brati lišće na pregršt: izbjegavajte skupljanje različitih vrsta biljaka zajedno jer biste mogli pomiješati otrovne vrste s jestivim,
Ako sumnjate u identifikaciju, nemojte ih jesti!
Odmah prestanite jesti listove ako imaju gorak ili neugodan okus,
Biljke koje uberete fotografirajte radi lakšeg prepoznavanja u slučaju trovanja.
Ako imate bilo kakve sumnje nakon gutanja ili ako osjetite bilo kakve probavne ili druge simptome unutar nekoliko sati nakon što ste pojeli jelo koje sadrži mrazovac, odmah se obratite liječniku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....