NAJPOŽELJNIJE BILJKE

Ovih 8 popularnih sobnih biljaka su sklone bolestima, ali imamo savjete kako ih zaštititi

 /SHUTTERSTOCK

Nema ništa gore od ulaganja truda, pažnje i brige u sobnu biljku samo da bi ona misteriozno umrla iste sekunde kada je zaboravite na jedan dan. Šalu na stranu, njegovanje uspješne zbirke biljaka može biti teško, pogotovo kada u jednadžbu uračunate štetočine i bolesti.

Ako ste previše nježna srca i teško podnosite mrtve biljke, postoje određene sobne biljke koje su osjetljivije na bolesti i možda biste ih trebali izbjegavati. U nastavku donodimo najpopularnije sobne biljke sklone bolestima, kao i znakove upozorenja na koje trebate pripaziti – i što učiniti ako nađete bolesnu biljku, prenosi Real Simple.

image
/SHUTTERSTOCK

FILADENDRON

"Mnoge vrste filodendrona vrlo su osjetljive na bolesti pjegavosti lišća," kaže Paris Lalicata, voditeljica u The Sill-u. "Znakovi bolesti uključuju raštrkane lisne pjege koje se šire i mogu se povećati i formirati veća nekrotična područja. Najbolje je orezati sve zaražene listove i tretirati s fungicidom kako bi se spriječilo širenje patogena." Kako bi se potpuno izbjegle bolesti, Lalicata preporučuje održavanje pravilnog protok zraka, da lišće bude suho i da se izbjegava prskanje vode po lišću.

MONSTERA

Zbog prirode velikog lišća, biljke Monstera mogu biti poput slatkiša tripsu. Ovisno o stadiju tripsa, mogu se vidjeti male crne mrlje (u odrasloj dobi) ili žute ili zelene ličinke ovalnog oblika.

Oštećenje tripsom u početku se pojavljuje kao žute pruge na lišću ili stabljici, a zatim napreduje do žutih i smeđih mrlja na lišću. Izolacija biljke od drugih ili tretiranje biljaka u blizini vrlo važno. Upotrijebite snažan mlaz vode kako biste uništili sve vidljive tripse, a zatim presadite biljku ako je izvedivo. Budući da tripsi polažu jaja unutar tkiva biljke, ponavljanje postupka uklanjanja je potrebno kako bi se dobila bitka protiv njih.

image
/SHUTTERSTOCK

MARANTA I KALATEJA

Popularan izbor za ljubitelje sobnih biljaka, marante i kalateje zahtijevaju malo pažnje kada je u pitanju zalijevanje. "Biljke iz obitelji Marantaceae, kao što su maranteje i kalateje, pokazat će znakove nevolje ako se zalijevaju vodom koja sadrži fluorid, doživljavajući ono što nazivamo toksičnošću fluorida," kaže Lisa Eldred Steinkopf, stručnjakinja iza The Houseplant Guru. "Dok će se klor raspršiti ako se voda ostavi stajati preko noći, fluor neće, stoga, kada zalijevate ove biljke, koristite destiliranu vodu ili kišnicu."

PEPEROMIA

Oprez: biljke peperomije mogu skrivati ​​nešto vrlo zlokobno ispod površine svoje zemlje.

"Peperomije su osjetljive na bolest truleži korijena", kaže Lalicata. "To se događa ispod tla kod korijena i obično je uzrokovano prekomjernim zalijevanjem. Znakovi truleži korijena uključuju neugodan miris koji dolazi iz tla, trulo korijenje i kašasti dijelovi biljke (osobito baza stabljike). Za rješavanje ovog problema Lalicata preporučuje uklanjanje biljke iz posude, obrezivanje mrtvog ili istrunulog biljnog materijala i presađivanje biljke u steriliziranu posudu sa svježom zemljom. "Također možete potopiti korijenje u fungicid prije presađivanja kako biste uklonili sve patogene ili ga koristiti za natapanje tla nakon sađenja", dodaje ona. "Kako biste u potpunosti izbjegli bolest, pobrinite se da koristite samo čiste, sterilizirane posude i izbjegavajte prekomjerno zalijevanje tako da pustite da se vaše peperomije osuše i osigurate jaku svjetlost."

image
/SHUTTERSTOCK

VOŠTANI CVIJET - HOJA

Obično se nazivaju voštanim biljkama, hoje su zapravo cijeli rod biljaka—i gotovo svaka sorta mora se boriti s brašnastim stjenicama. "Brašnaste stjenice mogu se pojaviti kao mali kukci nalik pamuku koji se skrivaju u pukotinama lišća biljke ili ispod zemlje u korijenju", kaže Duran. "Biljka može izgledati uvenulo, s lišćem koje je promijenilo boju i ljepljivo, a također može imati problema s rastom. Novo lišće koje izbija može izgledati čudnog oblika i prerano otpasti." Za liječenje brašnastih stjenica, Duran preporučuje da se sve vidljive stjenice isperu jakim mlazom vode, a zatim podrežu sva jako zaražena područja. Također možete upotrijebiti insekticidni sapun na cijeloj biljci i uvijek je trebate izolirati od ostatka svoje kolekcije zelenila kako biste izbjegli širenje bolesti.

DRACENA

Postoji nešto kao što je previše ljubavi i pažnje kada su u pitanju sobne biljke, a previše (ili prečesto) zalijevanje gotovo uvijek se manifestira u obliku bolesti. "Dracene često razvijaju smeđe mrlje na rubovima i vrhovima lišća, što je siguran znak gljivične bolesti", kaže Steinkopf. Ona preporučuje tretiranje biljke fungicidom ili uljem nima sve dok bolest ne bude pod kontrolom i dopuštanje da se tlo potpuno osuši između zalijevanja.

image
/SHUTTERSTOCK

ALOKAZIJA

Omiljene zbog svojih privlačnih listova, alokazije će također pokazati prve znakove štetnika i bolesti upravo na onom dijelu koji ih čini tako poželjnim. "Oštećenje od paukovih grinja može se isprva pokazati malim ogrebotinama na površini lišća", kaže Duran. "Kako se zaraza nastavlja, vrlo tanka i osjetljiva mreža može se vidjeti na donjoj strani lišća, zajedno s malim prozirnim ili crvenim paukovima koje je teško vidjeti golim okom." Duran dalje objašnjava da oštećenja od paukove grinje mogu uzrokovati opadanje, žućenje ili venuće lišća, napominjući da je brzo stavljanje zaraze pod kontrolu najvažnija stvar koju možete učiniti kako biste pomogli svojoj biljci. "Upotrijebite jak mlaz vode kako biste skinuli sve vidljive mreže i grinje, zatim poprskajte hortikulturno ulje ili insekticidni sapun na vrh, donje strane i stabljike lišća biljke", preporučuje. "Očistite biljku i izolirajte je od ostalih okolnih sobnih biljaka, nastavljajući tretirati svaki tjedan dok grinje ne nestanu."

BEGONIJA

"Begonije su osjetljive na pepelnicu, folijarnu bolest koja uzrokuje bijele mrlje nalik prahu na lišću i stabljikama", kaže Lalicata, koja napominje da se ova bolest često razvija kada su biljke izložene suši ili vrućinama. "Znakovi bolesti uključuju praškastobijele mrlje i iskrivljen rast. Kako biste liječili svoju biljku, poboljšajte njezine uvjete okoline i svoj raspored zalijevanja (izbjegavajte da tlo vaše begonije predugo ostane presuho), odrežite sve zaražene listove ili stabljike i poprskajte biljku fungicidom za kontrolu bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2024 14:35