Cikla, sa svojim privlačnim, grimiznim korijenom i slatkastim okusom, nije samo estetski ugodna nego je i prava riznica vrijednih vitamina i rijetkih minerala. Ova korjenasta biljka nudi izuzetne prehrambene i ljekovite prednosti, posebno kada se konzumira svježa ili kao sok.
PREHRAMBENE VRIJEDNOSTI CIKLE
Cikla se uzgaja zbog svog sočnog korijena bogatog vitaminima C, B1, B2, kao i rijetkim mineralima poput kobalta, rubidija, stroncija i cezija. Ovi elementi, zajedno s visokim sadržajem ugljikohidrata, posebno šećera, čine ciklu izuzetno korisnom za ljudski organizam. Na 100 grama jestivog dijela cikla sadrži 189 kJ (45 kcal), što je čini namirnicom visoke energetske vrijednosti za povrće.
LJEKOVITA SVOJSTVA CIKLE
Zbog visokog sadržaja kobalta, važnog za stvaranje vitamina B12, neophodnog za formiranje eritrocita, cikla je izuzetno učinkovita u borbi protiv anemije. Svježi sok cikle opskrbljuje krv i stanice kisikom, što može pomoći u suzbijanju raka i normalizaciji disanja stanica. Cikla također djeluje kao regulator krvnog tlaka, smanjuje količinu kolesterola i masnoća u krvi, te se preporučuje u liječenju ateroskleroze. Osim toga, sprečava gubitak minerala iz kostiju i zuba, što je čini nezaobilaznom namirnicom za starije osobe.
UVJETI UZGOJA CIKLE
Cikla najbolje uspijeva u umjerenoj klimi Hrvatske. Nicanje započinje na minimalnih 5 °C, a optimalno se odvija na 15 °C. Mlade biljke mogu izdržati temperature do -4 °C, pa se cikla može sijati već krajem ožujka. Za rani uzgoj preporučuje se sijanje u laka, topla tla uz prekrivanje tankim slojem slame. Jesenska sjetva za zimsku potrošnju započinje u svibnju i može trajati do sredine srpnja. Cikla je posebno osjetljiva na kiselu reakciju tla pa ja na takvim tlima potrebna korekcija kiselosti, najbolje jesenskim vapnjenjem, kako bi se postigao pH 6. Cikla dolazi na drugo mjesto u plodoredu, dakle iza kultura koje u bile gnojene stajskim gnojem, a je plodovito povrće mahunarke, celer i poriluk. Zbog autolabilnosti na istu se površinu ne smije sijati najmanje 4 godine, a ako sijete ciklu za sjeme onda vam razlika između dvije sorte mora biti minimum 8 km kako ne bi došlo do križanja ako skupljate sjeme. Razmaci sjetve utječu na količinu i kvalitetu korijena. Rjeđi sklop omogućava brži rast, formiranje krupnijih korjenova i raniju berbu, gustoća je 20-50 biljaka po četvornom metru. Sije se u redove razmaka 30 cm, na dubini od 3 cm. Pravovremeno prorjeđivanje i plijevljenje su neophodne agrotehničke mjere koje biljkama cikle osiguravaju dovoljno svjetla, u čijem se nedostatku smanjuju kvaliteta i prinos korijena. Kultivar koji ćete izabrati je na vama, moj savjet je da razmišljate o namjeni cikle, hoćete li za kuhanje, fermentiranje ili sok.
NJEGA I BERBA CIKLE
Cikla najbolje uspijeva na dubokim, humusnim tlima dobre strukture, ocjeditim i umjereno vlažnim. Na težim glinastim tlima korijenje je lošije kvalitete, dok na pjeskovitim tlima treba osigurati navodnjavanje. Pravovremena prorjeđivanja i plijevljenje osiguravaju biljci dovoljno svjetla, što povećava kvalitetu i prinos korijena. Berba započinje kada promjer korijena dostigne najmanje 3 do 3,5 cm, a optimalno je završiti berbu prije nego što temperature padnu ispod -3 °C.
IZABRATI BILJKU ZA SJEME
Kada želite imati svoje sortno sjeme tako da ne kupujete svake godine novo, onda se treba držati nekoliko pravila. Cikla je dvogodišnja biljka tj. sjeme daje sljedeće proljeće, tako da je poželjno skladištiti u trap te na proljeće opet posaditi u vrt. Kada se prorjeđuje nasad, čuvaju se najljepše biljke, i to najmanje deset komada, ne manje, kako ne bi došlo do genetske erozije. Ne uzimati sjeme s bolesnih biljaka, sjeme se bere kada je zrelo, suho i za vrijeme sunčanog dana. Uzimati sjeme s biljaka gdje su karakteristike sorte dobro izražene. Ako sjeme nije do kraja sazrelo cijela biljka s korijenom se objesi obrnuto i sačeka da se sjeme osuši do kraja.
SKLADIŠTENJE U TRAP
Postoje razne vrste trapa. Najčešće je to plitka rupa u zemlji u koju se sprema povrće kako bi se očuvalo od hladnoće. Osnovno pravilo je da cikla ne smrzne ili strune od prevelike vlage i previsoke temperature. Idealno bi bilo da temperatura prostora nije ispod nule, a da nije viša od 10 stupnjeva. Izabrati prostor koji je prozračan, mračan i hladan, to su najčešće šupe ili podrumi. Kante ili kašete napunite sitnim pijeskom koji je idealan za drenažu. U njih ukopate ciklu sa živim neoštećenim korijenom koju iščupate iz vrta u jesen prije smrzavanja zemlje. Prije nego što stavite ciklu u trap, ona mora biti suha i čista, bez ostataka blata, jer se takvi plodovi manje kvare i strunu. Lišće ploda obavezno uklonite kako plod ne bi uzalud trošio energiju i propao. Svakih nekoliko tjedana uklanjajte lišće koje će izbijati iz ploda, ali i zalijevajte vodom tako da pijesak bude lagano vlažan. Na ovakav način održavate ciklu koju ćete konzumirati tijekom zime svježom, a i većina hranidbene vrijednosti ostane sačuvana.
PRIPREMA I KONZUMACIJA CIKLE
Svježa cikla i njen sok ili fermentirana zadržava najveći dio svojih hranjivih i ljekovitih svojstava u odnosu na kuhanu, pečenu ili ukiseljenu ciklu. Kako bi se sačuvali svi korisni sastojci, preporučuje se kuhanje cikle u minimalnoj količini vode ili napola kuhati, a zatim peći u pećnici i oguliti nakon pečenja. Sok se priprema jednostavno: cikla se opere, oguli, nariba i stavi u sokovnik. Po želji se mogu dodati med, jabučni ili limunov sok, kao i kim u prahu ili naribani hren. Preporučuje se što češće piti svježi sok cikle, a kod težih oboljenja pola litre dnevno, dok se kod poboljšanja smanjuje na četvrt litre dnevno, nastavljajući konzumaciju još dva mjeseca po nestanku simptoma.
Isprobajte napraviti ciklin kvas, lagano gazirano piće odlično protiv mamurluka. Taj tradicionalni slavenski napitak prvi put se spominje u desetom stoljeću, a ima reputaciju eliksira jer čisti organizam.
Recept: 2 svježe cikle, 5 listića svježeg đumbira, 1 čajna žličica puna soli i voda
Ogulite ciklu i narežite je na srednje velike kockice. Ubacite je u staklenku, dodajte đumbir narezan na tanke listiće i vodu u kojoj ste prije otopili sol. U teglu ubacite keramički uteg kako bi cikla ostala u tekućini jer u slučaju da ispliva na površinu može se pojaviti plijesan. Staklenku prekrijte gazom i zavežite je gumicom kako kukci i mušice ne bi ulazili u staklenku. Dakle, ne smijete je začepiti i mora ostati otvorena kako bi kvasci iz zraka ušli u tekućinu i kako bi se pokrenula fermentacija. Ostavite staklenku na sobnoj temperaturi i nemojte je držati na direktnom sunčevu svjetlu. Nakon pet dana procijedite kvas, ali ako želite da bude više gaziran, ostavite ga još nekoliko dana. Prelijte ga u bocu, spremite u hladnjak i fermentacija će se zaustaviti (više o fermentaciji povrća na Instagramu mikrosvijet_okusa).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....