Svježe glavice

Petominutni hack sjemena salate za beskonačnu sjetvu. Možete ih uzgajati tijekom cijele godine!

 EKATERINA FEDULYEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, OLGAMILTSOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Donosimo brzi trik kako započeti vlastite "ljupke i svježe" usjeve zelene salate upravo sada - a potrebno je samo pet minuta

Zelena salata je zdrava i trebala bi biti uključena u domaću kuhinju, bilo da se radi o podlozi za ukusnu salatu ili prilogu obilnoj večeri. Međutim, kako je kupovina postala skuplja, zbog inflacije i prelaska na euro cijene rastu, čineći salatu mnogo jeftinijom za uzgoj od nule pod okriljem vlastitog krova. Danas vam donosimo najlakši način uzgoja ovog usjeva bez obzira na vremenske uvjete.

Često razmišljamo o usjevima salate kao o ljetnoj hrani, a istina je da salatu možete uzgajati tijekom cijele godine na prozorskoj dasci bez ikakvih problema. I imati svježu salatu uvijek.

image
OLGAMILTSOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Čak i po hladnom vremenu možete sijati salatu. Stavite sjeme na prozorsku dasku i proklijat će za par dana.

Sve što trebate su vrtne ladice za rasad pogodne za male sjemenke.

Iako je sijanje sjemena jednostavno, lisnati zeleni usjevi trebaju dosta vlage da bi uspjeli. Kako bi ih "održavali lijepim, toplim i vlažnim", možete koristiti staklenike koje se stavljaju na vrh posude za sjeme.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Kako sijati sjeme salate

Započnite punjenjem svake posude višenamjenskim kompostom. Ne treba vam posebno bogato tlo jer salata "nije osobito izbirljiva" i "raste u gotovo svemu".

Zatim poravnajte tlo kako biste bili sigurni da nema velikih grudica i nekoliko puta lupnite pladanj/ladicu kako biste uklonili sve zračne otvore. Kada je riječ o odabiru pravog sjemena za sjetvu, postoji niz sorti koje će dobro rasti na vašoj prozorskoj dasci.

U većini pakiranja obično ćete dobiti puno sjemenki salate pa ih možda nećete morati sve upotrijebiti ako odlučite posaditi više od jedne vrste.

Međutim, uvijek biste trebali dodati više sjemenki u svaku ćeliju. Nije važno koliko ćete ih ravnomjerno rasporediti u ladice za sjeme, samo pazite da budu raširene u svakoj kako biste ostavili mjesta za rast.

Toplina je ključna za klijanje sjemena, ali ono ne mora biti u prevrućem okruženju, standardna toplina u domovima joj odgovara. Prosječna temperatura domova je oko 18 - 20 C, i sjeme će sigurno proklijati na toj temperaturi. Međutim, salata će također klijati i na 15 C, doduše nešto sporije, ali bez ikakvih problema.

image
EKATERINA FEDULYEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pokrivanje sjemena još je jedan bitan korak prije nego što se ostavi da izraste u zelene sadnice. Za to vam treba samo lagani sloj zemlje. Nakon što su sve pokrivene, svakako dajte ćelijama veću količinu vode. U ovoj fazi ih "ne možete pretjerano zaliti", stoga se nemojte suzdržavati. Na kraju stavite stakleni poklopac na ćelije kako biste "ubrzali" proces klijanja.

Nema sumnje da će sjeme rasti bez poklopca, ali korištenjem poklopca održavate vlagu, što znači da ih ne morate previše zalijevati.

Premjestite posudu na osunčanu prozorsku dasku i gledajte kako biljke niču. Zelene salate to rade "jako brzo", a moglo bi se dogoditi za samo nekoliko dana.

Zasigurno ćete već za nekoliko tjedana vidjeti male biljke salate kako rastu i shvatiti da je stvarno korisno uzgajati salatu kod kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 09:13