OMILJENI

Plodovi ovih biljaka sadrže više proteina nego jaja stoga ih slobodno konzumirajte svaki dan

 /SHUTTERSTOCK

Orašasti plodovi spadaju u vrstu namirnicu bogatu vlaknima i proteina što znači da nam pomažu da duže vrijeme budemo siti nakon konzumacije, osim toga uravnotežuju razinu šećera u krvi čime se organizmu omogućuje potrebna energija.

Kada je riječ o proteinima neki orašasti plodovi se posebno izdvajaju na ljestvici s obzirom na to da su proteinima jednako bogati kao i jaje. Budući da je jaje jedna od namirnica s visokim sadržajem proteina (oko 6 grama) koju možemo svakodnevno konzumirati, često se koristi kao referentnu točka. Istraživanja su tim povodom pokazala da su tri vrste orašastih plodova – kikiriki, pistacio i bademi bogati proteinima kao i jaje, prenosi Telegraf.

Kikiriki je jednogodišnja biljka zanimljiva po tome što poput krumpira, plodove razvija pod zemljom. Naraste od 30 do 50 cm. Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, botanički, kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, lećom, grahom i drugima. Kikiriki sadrži oko 7 grama proteina na količinu od 60 do 70 grama. Proteini se kroz kikiriki mogu unijeti ako se jede samostalno, dodaje u salate ili slana jela.

Badem (Prunus dulcis je listopadno stablo iz porodice ruža (Rosaceae). Svrstano je zajedno s breskvom u podrod badema (Amygdalus) te čini rod šljiva (Prunus). Porcija od 23 badema sadrži 6 grama proteina. Badem je moćan orašasti plod s niz hranjivih tvari, uključujući vlakna i antioksidante. Bademi omogućuju 3,5 grama vlakana na svaka 23 komada, što zadovoljava više od 10 % dnevnih potreba za vlaknima.

Pistacio je drvenasta kultura koja pripada porodici rujevki (Anacardiaceae), a oko 30 grama pistacija sadrži 6 grama proteina. Nutricionisti navode da pistacio zaslužuju počasno priznanje jer također imaju odličan nutritivni profil, uključujući kalij, vitamin B6 i mangan. Nova istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje pistacija može da poboljšati zdravlje crijevnog trakta povećavanjem koncentracije korisnih bakterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 23:20