BJEŽE KAO LUDE

Posadite ove biljke u vrt i nikada nećete vidjeti zmije

 /SHUTTERSTOCK

Možda ćete se iznenaditi, ali zmije imaju važnu ulogu u vrtovima i voćnjacima. One kontroliraju štetočine poput miševa, voluharica, štakora, žaba, puževa i drugih malih životinja koje mogu oštetiti usjeve ili voće te tako održavaju prirodnu ravnotežu. Na ovaj način smanjuju upotrebu pesticida, ali i sudjeluju u razgradnji organskog materijala poput lešina životinja ili biljnog otpada te obogaćuju tlo. Iako od njih ima velike koristi, svejedno ih nitko ne želi vidjeti u svom vrtu ili voćnjaku, pogotovo ako ne razlikuje, primjerice, otrovnu riđovku ili poskoka od obične bjelouške. Evo nekoliko savjeta kako ih držati što dalje.

Uklonite izvore hrane koje će privući miševe, voluharice i štakore. Jer, tamo gdje ima njih, moguće je da će doći i zmije. One vole vodu pa će se pojaviti u jezercu, fontani ili čak udubini u zemlji gdje se skuplja kišnica. Zato prekrijte posude u kojima držite vodu za zalijevanje. Zmije se skrivaju na vlažnim i tamnim mjestima, uz veliko kamenje, ispod hrpe lišća, balvana, starih grana, praznih posuda za cvijeće... Neće se dugo zadržavati ako se nemaju gdje sakriti. Također, redovito kosite visoku travu jer se ondje sklanjaju od grabežljivaca kao što su sove i jastrebovi.

Navodno ih odbijaju i određene biljke zbog svog mirisa. Neke od njih su češnjak, crveni luk, ružmarin, pelin, limunska trava, neven, bosiljak, kadulja, đumbir i timijan.

U slučaju da ipak naletite na zmiju, nemojte ju tjerati, udarati i slično. Ona se boji jednako kao i vi, možda i više. U samoobrani vas može napasti i ugristi, zato ostanite smireni i lagano se udaljite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:12