Potočarka je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača, a nedavno je proglašena najzdravijim povrćem na svijetu. S ocjenom 1000 od 1000 na Indeksu agregatne gustoće hranjivih tvari (ANDI), ovo zanemareno povrće postiže savršen rezultat.
Potočarka je također dobila najvišu ocjenu prema CDC indeksu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
Prema američkom Nacionalnom institutu za rak (NCIA), potočarka pomaže u popravljanju oštećenih stanica, uništava kemikalije koje štete tijelu, a može čak pomoći i u borbi protiv raka. Sadrži više vitamina C od citrusa kao što su naranče i limuni. No iznimne zdravstvene dobrobiti ovog euroazijskog povrća ne staju tu.
Bogata je folnom kiselinom, vitaminom B koji je poznat po svojoj ulozi u funkcioniranju mozga i može doprinijeti kognitivnom zdravlju, poboljšati pamćenje i pomoći u kontroli stresa.
Isto tako, prema istraživačima, potočarka može igrati važnu ulogu u zaštiti sportaša od raznih ozljeda. Sportaši koji jedu potočarku imaju više koristi od napornog vježbanja i manje mogućnosti za razna oštećenja tkiva - kažu.
Malo kalorija
U 100 grama ima samo 11 kalorija pa ju bez grižnje savjesti možete uvrstiti u svoju prehranu.
Zbog visokog sadržaja vitamina K preporučuje se kod osteoporoze i Alzheimerove bolesti. Potočarka jelima daje blago papren okus, a njezini se listovi mogu pripremati za salatu, dodavati sendvičima, svježim sokovima, juhama.
Potočarku konzumirajte umjereno, jer prekomjeran unos može iritirati mjehur, bubrege i želudac.
Tko bi na prvu rekao da su ti mali, obični zeleni listovi takve junačine!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....