KORPIVA KAO SUPERHRANA

Recepti za kruh od koprive

 CROPIX
 

Moramo priznati da u današnje vrijeme iznimno rijetko imamo priliku čuti da se netko pohvali kako je za ručak imao nešto od koprive. Međutim, još od davnina postoje brojni, dostupni recepti s koprivom kao namirnicom. Odlično se slaže s krumpirom pa je možete napraviti umjesto špinata ili blitve. Pokušajte, istražite recepte i uvrstite ovu superzdravu namirnicu na svoj jelovnik. Mi smo nedavno isprobali kruh od koprive.

KRUH OD KOPRIVE

SASTOJCI:

  • 70 - 100 g svježih vrhova mlade koprive
  • 330 g glatkog brašna
  • 70 g integralnog brašna
  • ½ svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica soli
  • 200 ml mlake vode
  • 30 g otopljenog maslaca ili maslinova ulja

IZRADA:

1. Kratko blanširajte vrhove koprive (uronite je uzavrelu vodu), dobro ocijedite i sitno isjeckajte.

2. Razmutite kvasac u malo vode, dodajte šećer pa ostavite da se diže oko 10-ak minuta na toplom mjestu.

3. Brašno pomiješajte sa soli, dodajte dignuti kvasac, preostalu vodu, otopljeni maslac ili maslinovo ulje te nasjeckane koprive, pa zamijesite mekano tijesto.

4. Ostavite ga na toplom mjestu pola sata, s time da ga povremeno premijesite kako bi se sastojci bolje povezali.

5. Nakon toga oblikujte štrucu pa je stavite u namašćen (ili papirom za pečenje obložen) duguljasti kalup za pečenje od 25 cm.

6. Pecite 40-ak minuta na temperaturi od 200°C, odnosno dok kruh blago ne porumeni.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2024 23:25