OMILJENI CITRUSI

Slijedite ova tri pravila i čak i u lončanici će vam izrasti hrpa limete. A onda napravite mojito!

 /SHUTTERSTOCK

Nije tajna da je za dobar mojito najvažnija limeta! A ovaj omiljeni citrus možete jednostavno posaditi čak i u lončanici. Iako preferira osvjetljenu stranu svijeta i toplije krajeve, stabalce mojita uz pravilnu njegu može izrasti čak i u kontinentalnom vrtu ili na terasi. Portal Homes & Gardens navodi tri ključna pravila za uspješan uzgoj dreveta limete. Evo koja su.

1. Važno je izabrati dovoljno osunčanu lokaciju

Kao i kod većine stabala koja proizvode voće, a posebice citrusa, važno je da je što više i što češće izloženo sunčevoj svjetlosti. Konkretno za limetu, potrebno je minimalno 6 do 8 sati sunca dnevno da bi uopće "razmislila" o počne davati plodove. Tako barem tvrdi vrtlar Ben McInerney koji je jednom svom klijentu stablo limete spasio samo premještanjem iz zasjenjenog dijela terase u osunčani.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Potrebno je održavati zemlju dovoljno vlažnom

Stablo limete voli stalnu vlagu, ali nikako previše vode. Ben je za održavanje optimalne razine vlage kod citrusa razvio mali test prstom. Kažiprst je potrebno gurnuti u zemlju i ako je prvi centimetar prsta suh, vrijeme je za dolijevanje. Sve manje od toga, bilo bi previše vode, a sve više od toga znači da je vaše drvce limete žedno duže nego što bi trebalo biti.

3. Ne zaboravite i optimalnu temperaturu

Baš kao što traže sunce i vodu, drvca limete traže i optimalnu temperaturu da bi proizvodili svoje osvježavajuće plodove. S obzirom da se radi o tropskom voću, najbolje tolerira temperaturu od 13 do 30 Celzijevih stupnjeva. Da biste osigurali idealnu temperaturu, možete ju provjeravati posebnim termometrom za zemlju, a kako su zime na kontinentu ipak nižih temperatura, razmislite o sadnji limete u lončanici kako bi mogla prezimiti na zatvorenom, u toplijim uvijetima.

Osim za omiljeni osvježavajući ljetni koktel, limetu možete koristiti i kao začin, ali od nje i napraviti osvježavajući miris za prostor.

image
DARKO TOMAS/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 15:37