Vjerojatno vam se dogodilo da vam se na mrkvama, pogotovo ako dulje vrijeme stoje, pojave crne mrlje. Neprivlačan izgled mnoge navodi na pitanje smiju li ih jesti i što je to zapravo? Takve mrkve ne izgledaju svježe pa se mnogi pitaju treba li ih baciti u smeće.
Crne mrlje posljedice su gljivične bolesti poznate kao crna trulež mrkve. Napada lišće, stabljiku i korijen biljke i to u svim fazama njezinog razvoja. Korijen mrkve se zarazi preko listova, na način da se patogen spusti do korijena ili izravno iz tla. U trgovinama je mrkva često upakirana u plastičnim kutijama, a to podstiče rast gljivica. Zato je puno bolje kupovati mrkvu u rinfuzi te je čuvati svježu i neopranu u hladnjaku na temperaturi nižoj od pet stupnjeva. Ako se pojave tamne mrlje na površini, uklonite ih nožem i možete je pojesti. No ako je cijela mrkva pocrnjela, svakako je bacite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....