VJEČNO PITANJE

Smijete li jesti voće u kojem ste uočili crva? Odgovor je vrlo jednostavan

 /SHUTTERSTOCK

Mnoge vrste voća mogu u sebi skrivati neželjenog "gosta": crva. Ako ste pažljivi i režete voće prije nego što ga pojedete, nije teško uočiti prisutnost crva, ali ponekad vam može promaknuti i možda ste već pojeli tko zna koliko voća prije nego što ste shvatili da je u njemu bio crv.

Koji su rizici za zdravlje ako se crv "nastanio" unutar vašeg voća? Možete li ga ipak jesti ili je voće za baciti?

Bijeli crv kojeg nalazimo unutar ploda, čija je dužina između tri i 12 milimetara, nije ništa drugo do ličinka muhe, a njegova prisutnost je dokaz da je voće zaraženo i da zato više nije dobro za jelo, piše Novi list.

Zapravo, ličinke mogu biti prijenosnici bakterija iz otpada ili čak iz fekalija s kojima su muhe došle u kontakt i tako pretvoriti voće u prijetnju vašem zdravlju. Među bakterijama koje najčešće prenose ličinke muhe nalazimo bakterije salmonele, Escherichie coli i mijaze, odgovorne za crijevne infekcije s ponekad dramatičnim rezultatima.

Ako ste slučajno pojeli voće koje je napala ličinka i dobili crijevnu infekciju, mogli biste registrirati simptome kao što su:

grčevi u trbuhu

proljev

povraćanje

povišenu temperaturu

krv ili ličinke u stolici

Kada se jave ovi simptomi, preporučljivo je odmah kontaktirati liječnika kako biste izbjegli ozbiljnije posljedice.

Pregledajte voće prije jela

Prije nego što počnete jesti voće, posebno ono u kojem bi mogla biti ličinke muha, preporučljivo je pregledati kožicu i unutrašnjost voća. Dodirnite voće po cijeloj površini tako da vidite ima li mekših dijelova i provjerite kožicu da li ima rupa na njoj. Zatim uzmite nož i prerežite voće prvo na pola, a zatim na manje komade, provjeravajući svaki put ima li u njemu rupa ili ličinki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 09:57