PREVENTIVNE MJERE

Štakori preziru miris ove tri biljke, ne morate ih čak ni posaditi da biste ih otjerali iz dvorišta

 /SHUTTERSTOCK

Koliko god to zvučalo gadljivo, mnogi gradovi u svijetu muku muče s glodavcima, pa tako ni naši gradovi nisu iznimka. Štakore se ponekad čak može vidjeti usred bijelog dana, a najčešće obitavaju oko napuštenih objekata, neaktivnih gradilišta i općenito oko smeća. U potrazi za hranom nerijetko mogu ‘istraživati‘ i privatna dvorišta, pa čak i pronaći način ulaska u vaš dom, gdje će žvakati drvo, zakopati se, napraviti gnijezdo, razmnožavati se...

Ako je situacija već toliko ozbiljna i alarmantna, stručnjaci će preporučiti kemijska sredstva, mišolovke i deratizaciju, no postoje opcije koje bi ih mogle spriječiti da uopće uđu u vaše dvorište. Naime, štakori su osjetljivi na mirise. Osjete li one koji im smetaju, skloni su napustiti područje iz kojeg miris dolazi.

Trik za odvraćanje štakora od ulaska u vaše dvorište krije se zapravo u sadnji određenih biljaka. No, ne morate ih zapravo ni posaditi da biste dobili zadovoljavajući rezultat. Preporučili su ih stručnjaci za suzbijanje štetočina iz tvrtke Critter Control, koja pokriva područje Amerike i Kanade.

Češnjak

image
/SHUTTERSTOCK

Ako volite uzgajati vlastitu hranu u svojem vrtu, to bi moglo privući gladne štakore, ali dodavanje češnjaka moglo bi poslužiti. Štakori preziru njegov miris. No, ako ne želite uzgajati češnjak ili nemate mjesta, češnjak možete unijeti u svoj vrt jednostavnim postavljanjem lukovica oko gredica. To bi trebalo biti dovoljno.

Luk

Slično češnjaku, štakori preziru miris luka. Međutim, možete koristiti luk za prevenciju bez da ga uzgajate u svojem vrtu. Jednostavno stavite nekoliko kriški sirovog luka oko svog doma kako biste "otjerali štakore dalje od svog posjeda".

Lavanda

image
OLGA BUNGOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ako vas uzgoj povrća ne privlači, razmislite o tome da posadite malo lavande oko kuće. Vama će snažan miris ovog cvijeta goditi, a istodobno će spriječiti štakore da namirišu potencijalnu hranu u vrtu, čineći ga zonom koja ih ne zanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 11:25