jesenski vrt je čaroban

Što možete posaditi u rujnu, a brati već u listopadu i studenom? Ovih 9 povrtnica većini uspijevaju

 /SHUTTERSTOCK

Ljeto je bilo jako vruće i suho, a temperature su često dosezale takve brojke da nismo mogli vjerovati. Nažalost, govore vrtlari, zbog takvih prilika mnogi su usjevi u tom razdoblju propali. No, nije sve izgubljeno i još uvijek možete uživati u raznim ukusnim plodovima. Naime, jesenski vrt je mnogima najbolji zato što ima puno više kiše i puno su blaže temperature.

Pa, što saditi u rujnu kako bi plodove mogli ubrati u listopadu ili studenom?

1. Krumpir sijte u prvom tjednu rujna u slamu. Prva berba mladog krumpira bit će u listopadu.

- Krumpir pod slamom podrazumijeva način uzgoja krumpira bez prekopavanja tla. No, važno je naglasiti da se svakako u jesen ili prije sadnje u proljeće zbijeno i vlažno tlo nepovoljne strukture prozrači ruskim ili bio vilama kako bi se unijela potrebna količina kisika u tlo. Prozračivanjem će se na teškim tlima stvoriti i uvjeti za odvodnju viška vode koja bi se u suprotnome mogla predugo zadržavati na površini. Ako je tlo već obrađivano, povoljne strukture i dobrih vodo-zračnih odnosa, nije ga potrebno prevrtati niti prekopavati, ali je potrebno ubuduće pridržavati se načela organske obrade tla: tlo prekrivati organskom masom (malčirati), ne zbijati ga gaženjem, dodavati vrtni kompost prije sadnje, na gredicama koristiti mješovite usjeve te provoditi gnojidbu i zaštitu prirodnim sredstvima - biljnim pripravcima, govori vrtlarica Ivana Strunje.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Zeleni grah

Grah je dio mnogih povrtnjaka jer ih je tako lako uzgajati – čak i u ograničenom prostoru. Evo kako posaditi, uzgajati i ubrati mahune – i grah i grm. Svi zeleni grah su nježne jednogodišnje biljke. Iako je većina zelenog graha doista zelena, dolazi i u ljubičastim, crvenim, žutim i prugastim varijantama. Grah je najbolje rasti u dobro dreniranom tlu s normalnom plodnošću. Grah obično ne treba dodatno gnojivo jer fiksira vlastiti dušik u tlu. Međutim, siromašno tlo ipak treba nadopuniti odležanim stajskim gnojem ili kompostom u jesen prije sadnje (ili neposredno prije sadnje u proljeće). Grah preferira blago kiselu do neutralnu pH vrijednost tla (6,0-7,0), prenosi Pereglin.com.

image
/SHUTTERSTOCK

Postavite sve potpore za grah prije sadnje.

3. Grašak

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Leguminosae). Sadrži bjelančevine, šećer, škrob, lecitin i dr. Veća količina lecitina nalazi se u sortama s naboranim zrnom te se u njima klorofil duže čuva, pa su zrela zrna ovih sorata izrazito zelene boje. Grašak se uspješno uzgaja u uvjetima umjerene i vlažne klime. Optimalna temperatura za razvoj iznosi 18 °C. Niče već kod temperature 4-6 °C, a idealna temperatura za nicanje je 15-16 °C. Mlade biljke podnose temperature i do -6 °C. Za rast treba sunčanu poziciju i ne uspijeva u hladu, piše Agroklub. Grašak ima i velike zahtjeve za navodnjavanjem i ako su tla pjeskovita ili aluvijalna, obavezno je potrebno navodnjavanje.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Tikvica

image
/SHUTTERSTOCK

5. Sve vrste kupusa - brokula, prokulica, kelj, blitva, kupus

image
/SHUTTERSTOCK

6. Sve vrste začinskog bilja: peršin, kopar, bosiljak, korijander

image
/SHUTTERSTOCK

7. Sve vrste zelene salate: rikula, matovilac, loboda...

image
JOANNATKACZUK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

8. Špinat

image
/SHUTTERSTOCK

Uzgoj špinata ni najvećim početnicima neće biti težak. Trebat će vam samo suho sjeme, komadić zemlje i dobra volja. Špinat je jedna od najpraktičnijih i najzdravijih povrtnica za uzgoj u vašem povrtnjaku. Raste tijekom cijele godine pa i onda kad drugog zelenog povrća nema. Njegovi tamnozeleni listovi obiluju vitaminima i željezom, a odlični su na salatu i kuhani, prenosi projektpovrtnjak.com.

9. Crni luk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:40