POTVRDILO I ISTRAŽIVANJE

"Tjedan dana sam svaki dan pila vodu s ovim povrćem i sva bol u kostima i zglobovima je nestala"

 /SHUTTERSTOCK

Patlidžan je jedno od povrća s najmanje kalorija, a njegova konzumacija daje sitost, pa se smatra odličnim saveznikom kada je u pitanju mršavljenje. Ali osim toga, ima važne zdravstvene prednosti, za kardiovaskularne bolesti, reumatske bolove pa čak i za liječenje opeklina od sunca.

Jedan od načina da se u potpunosti iskoriste hranjive tvari je voda u kojoj su se prethodno iskuhali, piše steemit.com

1. Smanjuje kolesterol

Istraga Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) iz Sjedinjenih Država zaključila je da je voda od patlidžana idealna za smanjenje takozvanog "lošeg" kolesterola. Studija je utvrdila da je klorogenska kiselina antioksidans kojeg ovo povrće ima najviše i jedan je od najučinkovitijih u smanjenju razine LDL kolesterola. Voda od patlidžana ima svojstvo da potiče cirkulaciju krvi i na taj način sprječava masnoće da se lijepe za stijenke arterija.

Kod pripreme vode također je važno uključiti ljusku tijekom kuhanja. Tu je koncentriran najveći broj flavonoida, antioksidansa koji se najbolje brinu za zdravlje našeg srca.

2. Ublažava bolove uzrokovane artritisom ili reumatizmom

Upalna reakcija, crvenilo i bolovi povezani s ovom kroničnom bolešću mogu se ublažiti zahvaljujući svojstvima ovog povrća. Klorogenska kiselina također je prikladna za smanjenje infekcija i upala. Osim toga, bogatstvo vitamina i minerala pomaže u jačanju zglobova, hrskavice i mišića. Voda od patlidžana osigurava vitamine A, B1, B2, C i E, minerale poput kalija, kalcija, magnezija, željeza i fosfora te druge korisne komponente poput folne kiseline, vlakana i ugljikohidrata.

3. Eliminira tjelesnu mast

Kao odličan saveznik u tretmanima mršavljenja, poznato je da je voda od patlidžana učinkovita u eliminaciji masnoća. Za ovu funkciju odgovoran je lagani gorak okus u pulpi koji je posljedica spojeva koji pomažu u pročišćavanju tijela i stimuliraju rad jetre. Osim toga, također omogućuje poboljšanje funkcija žučnog mjehura za promicanje probave i sagorijevanje masti.

Naravno, njegova svojstva čišćenja, detoksikacije i diuretika moraju biti popraćena pravilnom i zdravom prehranom i rutinskim vježbanjem kako bi se vidjeli rezultati.

Kako pripremiti vodu od patlidžana

Jedna gospođa je za Novi.ba izjavila kako godinama boluje od artritisa, a da je s ovim napitkom u roku od 10 dana zaboravila na uobičajenu bol.

Za pripremu "ljekovite vode" potreban vam je patlidžan, litra vode i pola limuna. Dobro operite patlidžan i ne skidajući mu kožu narežite ga na komade. Stavite litru vode na vatru i čim zakuha dodajte komadiće patlidžana.

Kuhanje može trajati između 20 i 25 minuta dok ne omekša. Ostavite da odstoji barem jedan sat. Nakon tog vremena sakupite sav sadržaj, odvajajući vodu od komadića patlidžana. Vodu natočite u vrč ili bocu i dodajte sok od pola limuna. Dobro promiješajte ili protresite bocu da se sjedini.

Idealno je da pripravak pijete tijekom dana: prvu čašu na prazan želudac, drugu nakon ručka, treću šalicu popodne i posljednju nakon večere. Pogodno je unositi sedam dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2024 07:57