Važni savjeti

Trikovi za njegu sobnih biljaka u jesen: Evo kako da vaše biljke prežive promjenu godišnjeg doba

 IRINA BRESTER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Iako sobne biljke žive u zatvorenom prostoru, one također primjećuju promjenu godišnjih doba. Jesen obično znači manje svjetla, niže temperature i suši zrak. Pročitajte neke jednostavne jesenske savjete za njegu biljaka i pripremite svoje sobno zelenilo za mirno zimsko razdoblje.

image
CERRO_PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Prilagodite raspored zalijevanja (savjet: zalijevajte rjeđe!)

Manje svjetla i niže temperature znače da vaša biljka možda neće trebati toliko vode kao tijekom ljeta. Pazite da uvijek provjerite tlo prije zalijevanja i, ako je potrebno, dajte vašoj sobnoj biljci nekoliko dodatnih dana između zalijevanja da se osuši.

Višak vlage u tlu vaše biljke opasan je iz nekoliko razloga (od kojih je najpoznatiji trulež korijena), ali možda nijedan nije dosadniji od insekata, posebno letećih insekata. Iako su obično bezopasni, uvijek se pobrinite da sve infestacije liječite što je prije moguće kako biste spriječili ozbiljne štete.

image
VISUALSPACE/GETTY IMAGES

Provjerite ima li vaša biljka dovoljno svjetla

Kako dani postaju sve kraći i kraći, pobrinite se da vaša biljka dobiva dovoljno svjetla: biljke koje se ponekad dobro snalaze u jednom dijelu vašeg doma možda neće biti tako sretne kao što su bile prije.

Znakovi da vaša biljka nema dovoljno svjetla mogu uključivati blijedo ili požutjelo lišće, dugonoge grane ili naginjanje prema svjetlu. Ako sumnjate da vašoj biljci treba više svjetla, evo nekoliko stvari koje možete učiniti:

Najbolji način da budete sigurni da vaša biljka dobiva dovoljno svjetla je da je premjestite bliže prozoru, po mogućnosti onom koji je okrenut prema jugu ili istoku.

Ako vaša kuća ima ograničenu prirodnu rasvjetu, razmislite o korištenju umjetnog izvora svjetlosti kako biste zadovoljili potrebe svoje biljke.

image
FILISTIMLYANIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Očistite lišće od prašine ili masnoće kako biste bili sigurni da mogu apsorbirati što više svjetlosti.

Smanjite rutinu gnojidbe

Najbolje vrijeme za gnojidbu vaše biljke je kada ona aktivno raste u proljeće i ljeto. Kako se približava zima, postaju manje zainteresirani za novi rast, što znači da su manje gladni i manje žedni.

image
AGROBACTER/GETTY IMAGES

Evo jednostavnih prilagodbi hranjenja koje treba napraviti:

Hranjenje - prijeđite na gnojidbu jednom mjesečno.

Iznimke za novi rast - ako vaša biljka odluči da je dorasla zadatku i pošalje novi rast, nakon toga može nešto prezalogajiti. Nikad hranjena? Ako nikada niste gnojili svoju biljku i imate je više od 4 mjeseca, dajte joj hranjivi poticaj. Predlažemo da počnete s razrijeđenim tekućim gnojivom i promatrate kako vaša biljka reagira.

Ne zaboravite da svaka biljna vrsta ima različite želje i potrebe, stoga čitajte o svojim prijateljima biljkama i pažljivo pratite njihove promjene kako biste vidjeli što najbolje funkcionira.

image
ANDREY NIKITIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Pazite na temperaturu

Možda bismo se voljeli smjestiti u jesen, ali naše sobne biljke osjetljive su na promjene temperature. Prehladno i dobit će neku vrstu ozeblina, pretjerano grijte i riskirate isušivanje tla.

Sobne biljke uglavnom potječu iz tropskih krajeva pa preferiraju temperature između 65 i 75 stupnjeva F. Pazite da lišće biljaka ne dodiruje prozorsko staklo koje je previše hladno ili da se nalazi ispred ventilacijskog otvora gdje će dobiti zrak. Kako biste ublažili suhoću, zamagljujte biljku tijekom tjedna ili koristite ovlaživač zraka.

image
ANNA IVANOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Orežite žuto lišće

Iako je prirodno da lišće vanjskih biljaka požuti i opadne u jesen, sobne bi biljke trebale biti zelene tijekom cijele godine uz pravilnu njegu. Listovi vaše biljke mogu požutjeti iz bilo kojeg od gore navedenih razloga, stoga pažljivo pratite uvjete u kojima je držite. U redu je ukloniti suho lišće u jesen, ali svako veće obrezivanje sačuvajte za sezonu rasta!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 23:20