U svijetu postoji oko 8.000 vrsta grožđa (botanički identificiranih), od toga nešto više od 1.000 je namijenjeno proizvodnji vina. Europski potrošači sve više cijene praktičnost, stoga je grožđe bez sjemena postalo poprilično popularno i postavlja nove standarde te privlači veliki broj kupaca, piše Agroklub.
Većina misli da je takvo voće rezultat genetske modifikacije ili znanstvenog "čarobnjaštva", no Gardening know how pojašnjava kako je zapravo nastalo kao rezultat prirodne mutacije. Otkrivši to, vinogradari su ga počeli razmnožavati vegetativno, sadnjom reznica. Što se tiče tržišta, grožđe se ubraja u najpopularnije voće na područje Europe. Shodno tome ima dobar potencijal, a posebno su tražene upravo sorte bez sjemenki, ali u našim područjima su još uvijek uvelike popularne sorte koje sadrže sjemenke. Ovo je zapravo dobra vijest jer kad otkrijete koliko je to sjemenje zdravo uvijek ćete odabirati te sorte.
Kada naiđete na tvrdo sjeme koje je pomalo gorkog okusa vjerojatno se zapitate koliko je njegova konzumacija zdrava. Ne brinite, prema nekim istraživanjima ovo je najzdravije sjeme na svijetu. Iako možda nije najukusnije, sjeme grožđa za većinu ljudi je bezopasno. Ako odlučite da ih ga ispljunete, u redu je sažvakati ga i progutati. Zapravo, mljevene sjemenke grožđa koriste se za izradu ulja i ekstrakta sjemenki grožđa, koji su postali popularna zdrava hrana.
Međutim, određene populacije možda će htjeti izbjeći jedenje sjemenki grožđa. Neka su istraživanja otkrila da ekstrakt sjemenki grožđa ima svojstva razrjeđivanja krvi, što bi moglo utjecati na lijekove za razrjeđivanje krvi ili biti nesigurno za osobe s poremećajima krvarenja. Ipak, većina ljudi vjerojatno ne bi bila izložena visokom riziku od ove interakcije jednostavno jedući razumnu količinu cijelog grožđa sa sjemenkama. Kako biste bili sigurni, uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste saznali potencijalne rizike, piše Healthline.
Potencijalne prednosti jedenja sjemenki grožđa
Sjemenke grožđa bogate su s nekoliko biljnih spojeva koji mogu ponuditi dodatne zdravstvene prednosti kada jedete grožđe. Na primjer, bogate su proantocijanidinima, polifenolom bogatim antioksidansima koji biljkama daje crvenu, plavu ili ljubičastu boju.
Antioksidansi su spojevi za koje je poznato da smanjuju upalu i štite vaše tijelo od oksidativnog stresa, što u konačnici može dovesti do metaboličkog sindroma i kroničnih bolesti. Proantocijanidini iz sjemenki grožđa također mogu pomoći u smanjenju oteklina i poboljšanju protoka krvi. Spojevi bogati antioksidansima koji se nazivaju flavonoidi, posebno galna kiselina, katehin i epikatehin, također se nalaze u grožđu, s najvećim količinama u sjemenkama. Ovi flavonoidi imaju svojstva hvatanja slobodnih radikala i protuupalna svojstva, što može biti posebno korisno za vaš mozak. Zapravo, istraživanja sugeriraju da mogu odgoditi pojavu neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove, piše rama-prozor.
Grožđe također sadrži melatonin, koji postaje najviše koncentriran u sjemenkama kako grožđe sazrijeva. Melatonin je hormon koji regulira cirkadijalne ritmove poput vašeg obrasca spavanja. Konzumiranje melatonina može pomoći izazvati umor i pospanost te poboljšati kvalitetu sna. Također djeluje kao antioksidans i ima protuupalna svojstva.