POPULARNI UKRASI

Viseće cvjetne košare prekrasan su dodatak vanjskom prostoru, no važno je znati odabrati pravu biljku, teglu i zemlju, a mi znamo kako

 DARKO TOMAS/CROPIX

Ljeto je stiglo, a s njim i sezona cvjetnih aranžmana koji unose živost i boje u naš svakodnevni život. Jedan od najpopularnijih načina ukrašavanja balkona, terasa i vrtova su viseće cvjetne košare. Osim što su vizualno atraktivne, viseće košare također omogućavaju kreativno izražavanje i donose dodir prirode i na najmanje prostore. No, kako bi vaša cvjetna magija bila savršena, važno je znati nekoliko osnovnih stvari o izboru tegli, vrsti zemlje, održavanju vlage i pravilnoj sadnji, ali o odabiru biljaka.

Viseće cvjetne košare mogu biti prekrasan dodatak svakom vanjskom prostoru, donoseći boje i život na vaše balkone, terase i vrtove. Odabir pravih tegli, pravilna zemlja, održavanje vlage i pažljiva sadnja ključni su za uspjeh. Uz malo truda i pažnje, vaše viseće košare mogu postati prava cvjetna magija u zraku, uveseljavajući vas i vaše goste tijekom cijele sezone.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Plastične viseće tegle ili tegle od kokosovih vlakana?

Jedno od prvih pitanja koje se postavlja je izbor između plastičnih visećih tegli i onih izrađenih od kokosovih vlakana. Svaka vrsta ima svoje prednosti i mane.

Plastične viseće tegle često su jeftinije te su raznih oblika i boja. Lako se održavaju i dugotrajne su, što ih čini praktičnim izborom. Zadržavaju vlagu bolje od kokosovih, što može biti prednost u vrućim ljetnim mjesecima, kada biljke zahtijevaju više vode. Međutim, njihov izgled može biti manje prirodan i estetski neprivlačan u usporedbi s onima od kokosovih vlakana.

Tegle od kokosovih vlakana pružaju prirodniji izgled i bolje se uklapaju u prirodne i rustikalne ambijente. Omogućavaju bolju drenažu, što je važno za zdravlje korijena biljaka. Kokosova vlakna ekološki su prihvatljivija jer su biorazgradiva i proizvode se od obnovljivih resursa. Mana im je što brže gube vlagu, pa je potrebno češće zalijevanje.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Kakvu zemlju koristiti?

Odabir prave zemlje za vaše viseće košare ključan je za uspješan rast biljaka. Preporučuje se korištenje lagane, dobro drenirane zemlje. Univerzalni supstrati za cvijeće često su dobar izbor jer sadrže potrebne hranjive tvari i omogućavaju dobru prozračnost. Posebno su pogodni supstrati koji sadrže perlit ili vermikulit jer poboljšavaju drenažu i zadržavanje vlage. Dodavanje komposta također može pomoći u opskrbi biljaka hranjivim tvarima tijekom duljeg razdoblja.

Gel iz dječje pelene za zadržavanje vlage

Trik koji može pomoći u održavanju vlage u visećim košarama je korištenje gela iz dječjih pelena. Gel iz pelena može apsorbirati velike količine vode i polako je oslobađati, što pomaže u održavanju ravnomjerne vlažnosti tla. Za korištenje ovog trika, dovoljno je izvaditi gel iz jedne pelene i pomiješati ga sa zemljom u visećoj košari. To će značajno smanjiti potrebu za čestim zalijevanjem, osobito tijekom vrućih dana.

BILJKE ZA VISEĆE KOŠARE

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Ukrasna kopriva (Coleus)

Ukrasna kopriva poznata je po svojim šarenim listovima u raznim kombinacijama boja. Ova biljka voli polusjenovita mjesta, a lako se uzgaja u visećim košarama. Osigurajte joj dovoljno vlage i povremeno je prihranite kako bi zadržala svoje živopisne boje. Ukrasna kopriva ne podnosi direktno sunce, koje može izblijediti boje listova, stoga je idealno mjesto za nju u hladu ili polusjeni. Redovito uklanjajte vrhove kako biste potaknuli grmolik rast i spriječili cvjetanje koje može oslabiti biljku.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Pelargonija (Pelargonium)

Pelargonije su klasičan izbor za viseće košare, dolaze u raznim bojama i cvatu tijekom cijelog ljeta. Potrebno im je mnogo sunca i redovito zalijevanje. Odlično podnose vrućine i sušu. Ključno je ne pretjerivati s vodom jer pelargonije ne vole previše vlažno tlo. Redovito uklanjajte uvele cvjetove kako bi biljka nastavila cvjetati i izgledala uredno. Također, povremeno dodavanje tekućeg gnojiva za cvjetnice pomoći će da ostanu zdrave i bujne.

Vinka (Catharanthus roseus)

Vinka je otporna biljka s prekrasnim cvjetovima u raznim bojama. Voli sunce i dobro podnosi sušu, što je čini idealnom za viseće košare. Vinka preferira dobro drenirano tlo i sunčane položaje. Zalijevajte je redovito, ali pazite da ne ostavljate tlo previše mokrim. Prihranjujte je jednom mjesečno kako biste osigurali bogato cvjetanje. Redovito uklanjajte uvele cvjetove kako biste potaknuli novi rast i održali uredan izgled biljke.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Dihondra (Dichondra argentea)

Dihondra je poznata po svojim srebrnastim, visećim izbojcima. Idealna je za viseće košare jer stvara efektan vodopad zelenila. Voli sunčane i polusjenovite pozicije te redovito zalijevanje. Otporna je na sušu, ali najbolje raste kada je tlo ravnomjerno vlažno. Redovito provjeravajte tlo i zalijevajte po potrebi, posebno tijekom sušnih razdoblja. Dodatna prednost ove biljke je što nije sklona bolestima i štetnicima.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Metiljka (Lysimachia nummularia)

Metiljka je biljka koja daje sitne, žute cvjetove i ima bujno, zeleno lišće. Odlično izgleda u visećim košarama zbog svojeg visećeg rasta i brzog širenja. Preferira polusjenovita mjesta i vlažno, dobro drenirano tlo. Vrlo je otporna i može rasti u različitim uvjetima, a redovito zalijevanje osigurat će bujan rast. Prihranjivanje jednom mjesečno pomoći će održati zdrav rast i bogatu boju listova.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Million Bells (Calibrachoa)

Million Bells je cvijet sličan petunijama, ali s puno manjim cvjetovima koji dolaze u različitim bojama. Ova je biljka idealna za viseće košare jer cvjeta dugo i otporna je na vjetar. Voli sunce i redovito zalijevanje. Milion Bells preferira dobro drenirano tlo i sunčane položaje. Redovito zalijevajte, ali izbjegavajte prekomjerno vlaženje tla. Povremeno prihranjivanje tekućim gnojivom pomoći će održati biljku zdravom i cvjetajućom. Uklanjajte uvele cvjetove kako biste potaknuli novi rast i produljili razdoblje cvatnje.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Verbena (Verbena hybrida)

Verbena je popularna zbog svojih živopisnih cvjetova u raznim bojama. Cvjeta tijekom cijelog ljeta i voli sunce. Redovito zalijevanje i prihrana pomoći će joj da bujno cvjeta. Preferira sunčane položaje i dobro drenirano tlo. Zalijevajte je redovito, ali pazite da tlo ne bude previše mokro. Prihranjujte je svakih par tjedana tekućim gnojivom za cvjetnice kako biste potaknuli bogato cvjetanje. Redovito uklanjajte uvele cvjetove radi poticanja novog rasta.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

Ukrasni batat (Ipomoea batatas)

Ukrasni batat ima dekorativne listove u nijansama zelene, purpurne ili brončane boje. Njegove viseće stabljike stvaraju prekrasan efekt u visećim košarama. Potreban mu je sunčani položaj i redovito zalijevanje. Ukrasni batat preferira dobro drenirano tlo i puno sunca. Redovito zalijevajte, ali pazite da tlo ne bude previše mokro. Povremeno prihranjivanje tekućim gnojivom pomoći će održati biljku zdravom i bujnog rasta. Ako postane prevelika, možete je obrezati kako biste zadržali željeni oblik.

Univerzalni supstrati za cvijeće često su dobar izbor jer sadrže potrebne hranjive tvari i omogućavaju prozračnost, a posebno su pogodni oni koji sadrže perlit ili vermikulit

PRAVILNA SADNJA I ODABIR POZICIJE

Kada sadite biljke u viseće košare, važno je obratiti pozornost na nekoliko ključnih elemenata.

1. Sadnja: prilikom sadnje stavite sloj drenažnog materijala na dno tegle (kamenčići, glinene kuglice) kako bi se spriječilo zadržavanje viška vode oko korijena. Biljke rasporedite tako da imaju dovoljno prostora za rast i razvoj.

2. Pozicija: viseće košare postavite na mjesta gdje će dobivati dovoljno svjetla, ali pazite da nisu izložene direktnom podnevnom suncu koje može isušiti zemlju i oštetiti biljke. Polusjenovita mjesta su često najbolji izbor. Također, izbjegavajte mjesta s jakim vjetrom koji može oštetiti biljke.

3. Održavanje: redovito zalijevanje i prihranjivanje ključni su za zdrave i bujne biljke u visećim košarama. Posebnu pozornost obratite na zalijevanje tijekom vrućih dana, a prihranu obavljajte jednom tjedno tekućim gnojivom za cvijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2024 12:26